Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σινιάλο» για νέα αντιλαϊκή επίθεση

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, θα σηματοδοτήσει μια νέα αντιλαϊκή επίθεση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» της πλουτοκρατίας στην κυβέρνηση, όσον αφορά την ικανότητά της να υλοποιήσει «ένα σχέδιο εξόδου» από την κρίση, είναι το βασικό ζητούμενο των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών και του ανασχηματισμού, που τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Το κυρίαρχο μήνυμα που θέλει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω και του επικείμενου ανασχηματισμού, είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, κινούμενη στο πλαίσιο των γενικότερων αποφάσεων της ΕΕ. Ουσιαστικά το «νέο ξεκίνημα», που θα θελήσει να σηματοδοτήσει ο Κ. Καραμανλής με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, θα σημαίνει την αφετηρία μιας νέας αντιλαϊκής επίθεσης. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από μερίδα γαλάζιων βουλευτών και ΜΜΕ περί φιλολαϊκής στροφής, η κυβέρνηση θα εντείνει τους ρυθμούς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση μάλλον ως «χείρα βοηθείας» αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας νέας επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες, παρά το, πρόσκαιρο όπως υπολογίζει, πολιτικό κόστος που θα έχει από μια τέτοια «ταπεινωτική» ενέργεια. Ηδη, τα κοινοτικά όργανα έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το έδαφος, υποδεικνύοντας ευθέως τη λήψη νέων μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Χ. Αλμούνια (στο «Βήμα της Κυριακής») ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει από τη μια πλευρά να εφαρμόσει άμεσα μια υγιή δημοσιονομική πολιτική και μεσοπρόθεσμα να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της». Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος δηλώνει (στην «Καθημερινή της Κυριακής») ότι «οι αγορές απαιτούν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και συστηματική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Στο κλίμα αυτό, μικρή σημασία έχει αν ο ανασχηματισμός θα είναι «ριζικός» ή «οριακός», αν θα φύγει ή όχι ο Γ. Αλογοσκούφης από το υπουργείο Οικονομίας. Το σίγουρο είναι ότι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας πρέπει να «καθησυχάζει τις αγορές» και να σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Τέτοια μέτρα είναι το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και νέες «αλλαγές» στο Ασφαλιστικό. Τα μέτρα αυτά θα οριστικοποιηθούν μετά τις 19 Γενάρη όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις της για τις οικονομίες των κρατών - μελών. Ειδικά για την Ελλάδα θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα επιβεβαιώσει πως το έλλειμμα θα υπερβεί το 2008, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το όριο του 3% του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί κατευθείαν στη διαδικασία επιτήρησης.

Ο προεξοφλούμενος ανασχηματισμός έχει προκαλέσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους «ενδιαφερόμενους» να επιχειρούν να στείλουν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο μοίρασμα της εξουσίας. Μετά τους πρωτοκλασάτους υπουργούς (Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς, Δ. Αβραμόπουλος, Β. Μεϊμαράκης), τη σκυτάλη πήρε χτες ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δηλώνοντας (στα «Νέα») ότι «δεν επιθυμεί να δραπετεύσει από τα δύσκολα» που περνάει ο τουρισμός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως έντονα φημολογείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ