Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ζητά «κοινωνικές συναινέσεις» για την προώθηση αντιλαϊκών αλλαγών

Την επίτευξη «κοινωνικών συναινέσεων» για την προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και συνολικότερα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο θέτει ως πρώτο στόχο το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη» και την αποτροπή λαϊκών κινητοποιήσεων.

Το στίγμα των αντιλαϊκών πολιτικών στοχεύσεων του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να δώσει με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Real» o Γ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και ταυτόχρονα μεγάλες κοινωνικές συναινέσεις για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται».

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα τις «ευρωενωσιακές» κατευθύνσεις και σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, στηρίζει κάθε επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Την προηγούμενη Πέμπτη ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε να ανοίξουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη, στηρίζοντας τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων και των πολυκαταστημάτων, εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή «χρειάστηκαν αμέτρητες παλινωδίες, για να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν»! Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα απαιτεί ένα σοβαρό και σταθερό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας χωρίς "ήξεις - αφήξεις", πισωγυρίσματα και μεσοβέζικες αποφάσεις»...

Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα θα επιδιώξει να αποτρέψει και τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου, πρόταξε την ανάγκη «δημόσιου διαλόγου» για την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και εγκάλεσε τη ΝΔ για την αποτυχία εξασφάλισης «συναινέσεων» στο «εθνικό θέμα της Παιδείας».

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. «Εχουμε απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Προτείναμε την έναρξη ενός διαλόγου που θα μπορούσε να αναδείξει σημεία σύγκλισης για μεγάλες τομές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου αξιοποιώντας και τις παλιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν «συνεργασία» και «αντιδεξιό μέτωπο».

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Πάγκαλος, Βερελής) που ζητούσαν «κοινούς υπουργούς» με τη ΝΔ, πυροδοτώντας τα σενάρια περί συγκυβέρνησης των εταίρων του δικομματισμού, ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση «θα ήταν καταδίκη για τον ελληνικό λαό», αλλά με νόημα έσπευσε να προσθέσει ότι «οι συναινέσεις είναι απαραίτητες. Αλλά πρέπει να απαντήσουμε πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα»... Αποφεύγοντας, φυσικά, να θίξει τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ταυτίζονται απόλυτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ