Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθαίνει η κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Λίγο πριν ανατείλει το 2009 και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνες ενώ ήδη οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης...

Στη Βρετανία, η αλυσίδα λιανικής «Γουλγουόρθς» μετά από 99 χρόνια λειτουργίας, βάζει οριστικά λουκέτο στέλνοντας στα «αδιάθετα», οριστικά 22 χιλιάδες εργαζόμενους. Η βρετανική οικονομία οδηγείται στη «χειρότερη ύφεσή της από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις συνέπειες της ύφεσης να διαρκούν έως και πέντε χρόνια», σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών(CEBR) που προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ακόμη και κάτω από το 2,5% το 2009, καθώς ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βυθίζεται στο τέλμα.

Στις ΗΠΑ νέα «ένεση» δισ. δολαρίων, αυτή τη φορά προς τον αμερικανικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών American Express (AmEx). Η AmEx πρόκειται να δεχθεί «τονωτική ένεση» 3,39 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Στη Γερμανία, στα 25 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ύψος του νέου σχεδίου στήριξης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Frankfurter Rundschau, το σχέδιο αποφασίστηκε σε συνάντηση αξιωματούχων των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας με τον επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει μέτρα, η αξία των οποίων φθάνει τα 31 δισ. ευρώ.

Στην Αυστραλία, «τονωτική ένεση» 150 εκατομμυρίων δολαρίων θα κάνει η κυβέρνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία Holden για να αποτρέψει μαζικές απολύσεις προσωπικού από τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία και τις βιομηχανίες που παράγουν ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητά της.

Μέσα σε ένα χρόνο η ιαπωνική παραγωγή μειώθηκε κατά 16,2%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενώ η δραματική πτώση της παραγωγής κατά 8% το Νοέμβρη στα εργοστάσια της Ιαπωνίας, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 55 χρόνων, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η «οικονομική ύφεση βαθαίνει», και αναμένεται να ενταθεί το 2009. Η κυβέρνηση προσπαθεί(;) να αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης και της κατανάλωσης, όμως η ανεργία και οι προβλεπόμενες απολύσεις 85.000 εκτάκτων υπαλλήλων σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποτελούν νέες ενδείξεις ότι η κρίση βαθαίνει.

Στη Ρωσία, σε εργοστάσια της Σιβηρίας, ήδη καθιερώνεται βδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, όπως στη βιομηχανία παραγωγής χάλυβα στο Μαγκνιτογκόρσκ, ενώ η απειλή απολύσεων είναι μεγάλη. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέα διεύρυνση του εύρους διακύμανσης του ρουβλιού έναντι δολαρίου και ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με νέα υποτίμηση, η ενδέκατη από τον Νοέμβρη, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νόβοστι.

Τέλος, έως και το 45% των εργαζομένων στις κατασκευές, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδέχεται να απολυθούν, ενώ χιλιάδες άλλοι, ήδη έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας The Khaleej Times.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-05-10 00:00:00.0)
Ερχονται δεκάδες εκατομμύρια νέοι άνεργοι... (2009-01-29 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση (2009-01-24 00:00:00.0)
Αυτοκινητοβιομηχανίες σε κρίση (2008-12-28 00:00:00.0)
Η οικονομική ύφεση στο επίκεντρο (2008-01-19 00:00:00.0)
Ολη η αλήθεια... (2001-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ