Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΡΙΚ ΓΚΙΡΑΝΤΟ
Ο γιος του παντοπώλη

Το φιλμ του Ερίκ Γκιραντό θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις σαν έναν ύμνο στη φύση της γαλλικής επαρχίας και στους ανθρώπους της.

Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η επιστροφή ενός νεαρού, ο οποίος έφυγε απογοητευμένος από το χωριό του και τους πατριώτες του, και από την εν γένει ζωή της επαρχίας, απογοητευμένος ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια που ένιωθε ότι δεν τον καταλάβαινε και του φέρνονταν σκληρά, ιδιαίτερα ο πατέρας του, και έζησε για μεγάλο διάστημα απομακρυσμένος στην πόλη.

Η ταινία με την αλήθεια και τον φιλμικό χαρακτήρα ενός ντοκιμαντέρ (πολλά γεγονότα που δείχνει η ταινία είναι αληθινά και πολλά πρόσωπα από αυτά που εμφανίζονται στην ταινία είναι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής που παίζουν τον εαυτό τους), με οδηγό τον νεαρό που επέστρεψε για να αναλάβει το κινητό παντοπωλείο του πατέρα του, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό και δεν μπορεί να εργαστεί, μας γνωρίζει στιγμή τη στιγμή τους ανθρώπους της περιοχής, τις συνήθειές τους, τις αγωνίες τους, τις ιδιομορφίες τους και πάνω απ' όλα την αγάπη τους για τη ζωή και τον τόπο τους.

Ο νεαρός Αντουάν με το κινητό παντοπωλείο του, μεγαλωμένος, πια, και έμπειρος, απαλλαγμένος από φοβίες, σκληραγωγημένος από τη ζωή της πόλης, έρχεται σε νέα καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους και τα πράγματα του χωριού του και της γύρω περιοχής, που κάποτε τον είχαν πληγώσει. Τώρα, πια, βλέπει με άλλα μάτια. Πιο βαθιά. Και, φυσικό είναι, να φτάνει στην ουσία. Η οποία, βέβαια, είναι διαφορετική από αυτή που τον είχε απομακρύνει από το χωριό.

«Ο Γιος του Παντοπώλη» δεν είναι μεγάλη ταινία! Είναι, όμως, τρυφερή και τίμια ταινία. Εχει χιούμορ και εκτιμάει τον άνθρωπο. Είναι, δε, και αισιόδοξη. Ακόμα και το λάθος σύνθημα που μάλλον βγαίνει, αρκετά διακριτικά είναι αλήθεια, από την ταινία, «επιστροφή στην αγνή επαρχία», δεν είναι ενοχλητικό γιατί είναι πράγματι διακριτικό. Γιατί διανθίζεται και με άλλα, πιο πρακτικά και ρεαλιστικά, μηνύματα.

Παίζουν: Νικολάς Καζαλέ, Κλοτίλντ Χεσμέ, Ντανιέλ Ντουβάλ, Ζαν Κουπίλ, Στεφάν Γκερίν Τιλιέ, κ.ά.

Παίζεται επίσης

Η ταινία του Ράτζα Κόσνελ, «Μπέβερλι Χιλς Τσιουάουα», με τους Πάιπερ Περάμπο, Μανόλο Καρντόνα, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μόρι Στέρλινγκ. Ακούγονται οι φωνές του Ντρου Μπάριμορ, του Αντι Γκαρσία, του Πλάσιντο Ντομίγκο, κ.ά.

Το «Μπέβερλι Χιλς Τσιουάουα», είναι μια «κομπίνα» ανάμεσα στην κανονική ταινία με ηθοποιούς και στο κινούμενο σχέδιο. Αφού στην οθόνη συνυπάρχουν αληθινοί ηθοποιοί και κινούμενο σχέδιο. Η υπόθεση της ταινίας είναι διάφοροι σκυλοκαβγάδες, αρκετοί σκυλοέρωτες, πολλές σκυλοαπογοητεύσεις και ακόμα περισσότερες σκυλοχαρές, με πλάγιες αναφορές και στον άνθρωπο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ