Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό του πλοίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ, αναφορικά με τον εμβολισμό του πλοίου «Dignity», προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού να σημειώνει σε ανακοίνωσή του «τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει επιτραπεί στην ομάδα εθελοντών που επιβαίνει του πλοίου "Dignity" να προσεγγίσει τη Γάζα με στόχο την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής».

Οι τρεις Κύπριες επιβαίνουσες, η βουλευτής του ΔΗΣΥ και Παιδοχειρουργός Ελένη Θεοχάρους, η φωτογράφος του ΚΥΠΕ Κάτια Χριστοδούλου και η εθελόντρια Μάρθα Παΐση αναμενόταν να επιστρέψουν χθες στην Κύπρο αεροπορικώς μέσω Λιβάνου.

Παράλληλα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε χτες την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της περιοχής, που προκαλούν εκατόμβες θυμάτων και απομακρύνουν την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή».

Αναφερόμενος στον εμβολισμό του πλοίου «Dignity», ο Σ. Στεφάνου, επισήμανε πως η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει με τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2007. Από εκεί και πέρα εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων εκείνων που απαιτούν τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που προκαλεί πραγματικά εκατόμβες θυμάτων και άμαχων και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή και για να προχωρήσει η όλη ειρηνευτική διαδικασία».

Κυνική ήταν η αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το επεισόδιο προσανατολισμένο να προσελκύσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ισχυρίζεται ότι το σκάφος «SS Dignity», συγκρούστηκε σε ελιγμό με ισραηλινό σκάφος, «το οποίο είχε ζητήσει όπως το πλοιάριο επιστρέψει στην Κύπρο». Το ισραηλινό ναυτικό, κατά την ισραηλινή πρεσβεία πάντα, προσέφερε τη βοήθειά του στο σκάφος και του λέχθηκε ότι «αυτή δεν ήταν απαραίτητη», ενώ το γεγονός ότι στο πλοίο βρίσκονταν δημοσιογράφοι «αποδεικνύει» ότι «ο σκοπός και η συμπεριφορά του σκάφους ήταν κυρίως η δημιουργία επεισοδίου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ