Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχωρεί και πάλι το Ευρώ, σε άνοδο ο πληθωρισμός στην ΕΕ

Το δολάριο ανατιμήθηκε στις 404 δρχ.

Ερμαιο της υποχώρησης που καταγράφει το Ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά έγινε για μια ακόμη φορά η δραχμή, καθώς είναι συνδεδεμένη με το «ενιαίο» ευρωπαϊκό νόμισμα. Μοιραία λοιπόν το δολάριο ανατιμήθηκε χτες κατά 6 δραχμές και θα πωλείται σήμερα προς 404 δραχμές.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ ανέφερε ότι δε βλέπει το λόγο για νέα παρέμβαση ενίσχυσης του Ευρώ, εφόσον η αστάθεια στις χρηματαγορές είναι αποτέλεσμα εξωτερικών γεγονότων, όπως η εξέγερση στη Μέση Ανατολή. Ο κεντρικός τραπεζίτης, θεματοφύλακας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωενωσίτικης πλουτοκρατίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα επιτόκια του Ευρώ, προκειμένου να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθεί σήμερα και αναμένεται να σημειώσει ραγδαία αύξηση, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από την «τιμή αναφοράς» του 2%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του δολαρίου και του γιεν, εκτός από τον πληθωρισμό, επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος, καθώς στα δύο αυτά νομίσματα έχει συναφθεί μεγάλο μέρος του εξωτερικού δανεισμού. Το ακριβές ύψος του δανεισμού αυτής της μορφής παραμένει άγνωστο, καθώς οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αναφέρουν διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο δανεισμός σε δολάρια και γιεν έφτανε σε περίπου 51% του συνολικού εξωτερικού δανεισμού. Σύμφωνα με άλλη πληροφόρηση, που εντέχνως «διαρρέουν» υψηλόβαθμα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, ο δολαριακός δανεισμός έχει μειωθεί αισθητά καθώς έχει μετατραπεί σε άλλα νομίσματα. Οι αλχημείες βέβαια προκειμένου να φανεί η μείωση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ανάλογη στάση κράτησαν και κρατούν και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, με ανάλογα προβλήματα στους σχετικούς δείκτες. Να σημειωθεί πάντως ότι η υποχώρηση του Ευρώ από την αρχή του 1999 φτάνει σε 27%, ενώ από την αρχή του 2000 η δραχμή υποχωρεί έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 21%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ