Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βυζαντινή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Εργα βυζαντινής τέχνης από το χώρο των φορητών εικόνων (εγκαυστικές, ψηφιδωτές και σε αυγοτέμπερα), εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα μεταλλοτεχνίας, ανάγλυφα σε μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, καθώς και υφάσματα, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη. Τίτλος της «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή Τέχνη». Περιλαμβάνει 86 έργα που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, εκθέματα που προέρχονται από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και από εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κέντρα της Κύπρου και του Σινά.

«Η έκθεση», όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, «ξεκίνησε την προετοιμασία της εδώ και τέσσερα χρόνια. Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι ο ανθός της βυζαντινής τέχνης από όλον τον κόσμο και είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας διεθνώς αναγνωρισμένων βυζαντινολόγων. Ο κατάλογος (ελληνικά και αγγλικά) περιλαμβάνει κείμενα 52 Ελλήνων και ξένων επιστημόνων».

Υπεύθυνη για την οργάνωση της έκθεσης είναι η βυζαντινολόγος Μαρία Βασιλάκη, η οποία αναφέρθηκε στις έξι ενότητες της παρουσίασης, «κάθε μία από τις οποίες φωτίζει μια διαφορετική πτυχή της λατρείας της Παναγίας και του εικαστικού υλικού με το οποίο συνδέθηκε». Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα, συμπεριλαμβάνονται έργα που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι και τον 6ο αιώνα. Στη δεύτερη ενότητα έχουν συγκεντρωθεί αντικείμενα ιδιωτικής χρήσης και λατρείας με απεικονίσεις ή επικλήσεις προς την Παναγία. Η τρίτη ενότητα διερευνά τη δημόσια λατρεία της Παναγίας μέσα από αντικείμενα που συνδέονται με την επίσημη κρατική εξουσία. Η επόμενη ενότητα επικεντρώνεται στη λατρεία της Θεοτόκου Οδηγήτριας στη Μονή των Οδηγών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα έργα που συνδυάζουν στοιχεία της βυζαντινής και της ιταλικής τέχνης. Στην τελευταία ενότητα έχουν συγκεντρωθεί εικόνες της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Στους επισκέπτες της έκθεσης προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτόματη ξενάγηση μέσα από ένα φορητό ψηφιακό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Πέμπτη: 9 π.μ. - 11 μ.μ. Κυριακή: 9 π.μ. - 3 μ.μ. Τρίτη κλειστό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού (2007-04-22 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην Παναγιά Πελαγινή (2001-08-14 00:00:00.0)
Διεθνές συμπόσιο (2001-01-09 00:00:00.0)
Από τα Φαγιούμ στη βυζαντινή ζωγραφική (1998-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ