Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Με επιμονή στη λογική του «διαλόγου»
Μπροστά στο 26ο Συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή, η πλειοψηφία του ΓΣ ενέκρινε απολογισμό δράσης και προγραμματισμό με τη σφραγίδα του «κοινωνικού διαλόγου»

Απολογισμό και προγραμματισμό δράσης για την επόμενη τριετία, προσηλωμένο στη λογική του «διαλόγου » και μακριά από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματά τους από την ασυδοσία των τραπεζιτών και την κυβερνητική πολιτική, ενέκρινε χτες η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, μπροστά στο 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που ξεκινάει την Παρασκευή.

Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός εγκρίθηκε από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΟΤΟΕ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και τη ΔΑΚΕ Τραπεζών, ενώ καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της ΕΣΑΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι απολογισμός και προγραμματισμός αρκούνται σε απλές αναφορές των προβλημάτων, χωρίς να αναφέρονται στις πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ που τα δημιουργούν. Από την άλλη, τα μέλη της ΠΑΣΚΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας (οι οποίοι συνυπάρχουν στις καίριες θέσεις του προεδρείου) προσπάθησαν να πείσουν ότι όλο αυτό τον καιρό έδρασαν. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, πως «η ΟΤΟΕ άντεξε στην επίθεση που δέχτηκε...» και ότι για το επόμενο διάστημα θα ακολουθηθεί «επιθετική στρατηγική». Την ίδια στιγμή οι τραπεζοϋπάλληλοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, παραβίαση εργατικής νομοθεσίας και συλλογικών συμβάσεων, εργοδοτική τρομοκρατία και η αγανάκτηση μεγαλώνει για τη στάση ανοχής της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ.

Υποκριτικές χαρακτήρισε όλες τις παρατάξεις της ΟΤΟΕ, το μέλος της ΕΣΑΚ Γ. Βαμβακούσης μιλώντας στο ΓΣ, καθώς -όπως τόνισε- μαζί με την ΠΑΣΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα συναποφάσιζαν και ότι στον απολογισμό δράσης δεν αναφέρεται η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που δημιουργεί τα προβλήματα. «Τα προβλήματα που ήρθαν δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", είναι απόρροια των συνθηκών Μάαστριχτ, Λευκής Βίβλου και της ΟΝΕ στα οποία έχουν συμφωνήσει και υπογράψει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Η ΕΣΑΚ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι με αυτές τις πολιτικές θα οδηγηθούν στο "εκτελεστικό απόσπασμα" τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών τόνισε ότι όλες οι παρατάξεις τις δέχτηκαν εκτός από την ΕΣΑΚ που μιλάει για τράπεζες 100% στο δημόσιο. Ακόμα ότι με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΤΟΕ οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν να δουλεύουν 12ωρα μέσω του ψευτο-35ωρου και αγνοήθηκαν οι υπογραφές που συγκέντρωσε η ΕΣΑΚ με αίτημα για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Οσον αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι κανένα μέτωπο δεν ανοίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

«Εμείς θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να στήσουν επιτροπές αγώνα και να προχωρήσουν σε αγωνιστική ενότητα και ταξική πάλη. Γι' αυτό το λόγο συμπορευόμαστε και με το ΠΑΜΕ» ήταν η απάντηση του συνδικαλιστή για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ