Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινή δήλωση καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα εξέδωσαν τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή τους στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι «οι δύο ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες αθώων πολιτών περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών». Καταλήγοντας στη δήλωσή τους οι δύο ηγέτες «καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της για τον άμεσο τερματισμό της βίας».

Μία δήλωση που το ψευδοκράτος επέλεξε να ανεβάσει στην ιστοσελίδα της «προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος, σε μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος και αναβάθμισης του καθεστώτος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου να κάνει λόγο για «εκτροπή από τα συμφωνηθέντα». Οπως τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι γνωστό ότι από τα κατεχόμενα, καθημερινά, γίνονται προσπάθειες να αποδειχθεί ή να φανεί ότι υπάρχει ένα κράτος, το οποίο ασφαλώς και είναι ψευδοκράτος και ασφαλώς είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από κανένα εκτός από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, και αυτή είναι και η κάθετη δική μας θέση: Ενα είναι το αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένας είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μία κίνηση καλής θέλησης από μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης από τον Μ. Ταλάτ για άλλους σκοπούς, μέσα σε λίγες ώρες, ο Σ. Στεφάνου είπε πως «δε νομίζω ότι η εκτροπή από αυτό που έχουμε συμφωνήσει οδηγεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή στην καθιέρωση ή στην ενίσχυση της εντύπωσης που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας τα πράγματα δείχνει και το πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στην αντίδραση του ΔΗΚΟ, που υποστήριξε ότι πριν την κοινή δήλωση έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Εθνικό Συμβούλιο, ο Σ. Στεφάνου είπε χαρακτηριστικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ θέσεως «μπορεί να αποφασίζει στη βάση και των θέσεων που έχει και του προγράμματός του και να ασκεί πολιτική», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παίρνοντας αποφάσεις και κάνοντας χειρισμούς και διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, στέλνοντας μήνυμα «αλληλοσεβασμού στην πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη λύπη του κόμματος για «το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ δε σεβάστηκε τα όσα είχαν συμφωνηθεί. Ομως, να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πέτυχε τίποτε απολύτως ο κ. Ταλάτ. Δηλαδή, το γεγονός ότι έβαλε στην ιστοσελίδα του ψευδοκράτους μία κοινή δήλωση, η οποία θα έπρεπε να ήταν πάνω σε άσπρο χαρτί, δε νομίζω ότι τον έχει βοηθήσει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υπερασπιζόμενος παράλληλα το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ