Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σταμάτησε η ροή και στην Ελλάδα

«Δεν τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας των καταναλωτών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτών», ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), απαντώντας σε παρέμβαση των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί αυτόματα η χρήση φυσικού αερίου με πετρέλαιο από τις βιομηχανίες, εάν συνεχιστεί το πρόβλημα, οπότε πολλές θα κλείσουν. Η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το πρωί της Τρίτης και η στρόφιγγα τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το μεγάλο κίνδυνο και τις απειλές που προκύπτουν για τους λαούς από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις γύρω από την ενέργεια. Στην Ελλάδα το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αντιπαράθεσης, ωστόσο αναδεικνύονται οι κίνδυνοι της αυξανόμενης εξάρτησης από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ηδη το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή χρησιμοποιεί πλέον πετρέλαιο.

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας διαβεβαίωσε ότι μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, υπάρχει «η δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών». Ακολούθησε δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Α. Παπαγεωργίου, ότι σε περίπτωση παράτασης της κρίσης, οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να αντικαταστήσουν την καύση φυσικού αερίου με πετρέλαιο. Μετά την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, η ΔΕΠΑ διευκρίνισε ότι η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Για το 2009 το ρωσικό αέριο καλύπτει το 65% των αναγκών της Ελλάδας, οι οποίες είναι περίπου 10 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Για να αντιμετωπιστεί η απώλεια από τη Ρωσία, αυξάνονται οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ μισό εκατ. κ.μ. εισάγονται μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ