Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Μαύρες» οι προβλέψεις για το 2009

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας, το 2009 αναμένεται μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. Ο Αλεξέι Κουντρίν, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, «υπόσχεται» στους Ρώσους μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 20 χρόνων.

Ετσι, το 2009 το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (όπου τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για αύξηση 6%), και μάλιστα με βάση την εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τουλάχιστον τα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν μόνο κατά 1,4%, ενώ αναμένεται ύφεση στη βιομηχανία και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2%, ενώ η βιομηχανία κατεργασίας πρώτων υλών θα μειωθεί κατά 4,3%. Στο φόντο αυτό η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο, όπου αναμένεται άνοδος κατά 3,4%, φαίνεται «παράδεισος».

Σαν αποτέλεσμα, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η χώρα θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα θα είναι από 1,5 έως 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Οπως όμως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, παίρνοντας υπόψη την αύξηση της κρατικής βοηθείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έρχονται αντιμέτωπες με την κρίση, οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να είναι πιο ουσιαστικές. Σύμφωνα με τις πιο πεσιμιστικές προβλέψεις το 2009 η Ρωσία μπορεί ξανά να γίνει κράτος - οφειλέτης. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το απόθεμα των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει συσσωρευτεί από την πώληση καυσίμων (όσο ήταν υψηλές οι τιμές) δε φτάσει για τη «διάσωση» της ρωσικής οικονομίας και η Μόσχα και πάλι αναγκαστεί να δανειστεί από το ΔΝΤ.

Την καινούρια χρονιά το ρούβλι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να χάνει την αξία του, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση της ανεργίας, που από το 6,5%, που είναι σήμερα, μπορεί, με βάση διάφορες εκτιμήσεις να ξεπεράσει το 15%.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ