Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικές επιθέσεις και νέα αμερικανική πρεσβεία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με μια σύντομη τελετή εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, που πλέον από τις αρχές του χρόνου έχει περάσει στον έλεγχο του ιρακινού στρατού στο πλαίσιο της «συμφωνίας ασφαλείας» που ορίζει την περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Μία μέρα νωρίτερα, τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων, ξεχωρίζει σίγουρα η ανατίναξη μιας γυναίκας καμικάζι, τη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά σε σιιτικό τέμενος, στην Καντιμίγια, μόλις έξι χιλιόμετρα απόσταση από τη νέα αμερικανική πρεσβεία. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 38 πολίτες και τραυματίστηκαν 65 με αποτέλεσμα χτες οι θρησκευτικές αρχές του τεμένους ν' αποφασίσουν την απαγόρευση μέχρι νεοτέρας της εισόδου των γυναικών στο τέμενος.

Προκλητικοί οι μισθοφόροι

Αθώοι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασής τους από αμερικανικό δικαστήριο πέντε μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Blackwater» που κατηγορούνται για τη δολοφονία 17 Ιρακινών αμάχων σε κεντρική πλατεία της Βαγδάτης, το Σεπτέμβρη του 2007. Αντίθετα, ένας έκτος μισθοφόρος δήλωσε ένοχος. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επομένων βδομάδων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μεταξύ 24 - 29 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ