Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Ατελείωτο «λουτρό» αίματος
  • Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι ισραηλινές χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά την τρίωρη «ανάπαυλα» κατά την οποία εισήλθαν 80 φορτηγά με βοήθεια και περισυνελέγησαν ορισμένοι νεκροί
  • Για «σταγόνα στον ωκεανό» και για «κόλαση επί της γης» κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων του ΟΗΕ που απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στις εγκαταστάσεις του κρύβονται όπλα και μαχητές

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Associated Press

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σταματημό δεν έχει το «λουτρό» αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, από αέρος, εδάφους, θαλάσσης, συνεχίζονται, μετά από μία τρίωρη σύντομη διακοπή. Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι πολίτες, σκοτώθηκαν, χτες, μια μόλις μέρα μετά το λουτρό αίματος στο σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια που σημάδεψε την αιματηρότερη ημέρα της 12ήμερης, πλέον, ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως απολογισμό 130 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Μέχρι χτες βράδυ, 700 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.100 είχαν τραυματιστεί, χωρίς, όμως, ουδείς να είναι σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό, καθώς πολλές περιοχές που έχουν δεχτεί ισραηλινές επιδρομές δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να προσεγγιστούν. Από την ισραηλινή πλευρά, ο απολογισμός, μέχρι χτες βράδυ, ήταν επτά στρατιώτες και τέσσερις πολίτες νεκροί, ενώ καταγράφηκαν 15 ρίψεις ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, όπου οι κάτοικοι όλων των πόλεων παραμένουν στα καταφύγια.

Αμέσως μετά τον τερματισμό της τρίωρης κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να δώσει εντολή για «διεύρυνση» των επιχειρήσεων, για εφαρμογή της «φάσης τρία», δηλαδή της εισβολής πλέον μέσα σε οικιστικό ιστό, ζητώντας απλώς από το στρατό να περιμένει «το τελικό πράσινο φως».

Χτες, πραγματοποιήθηκαν 40 έξοδοι των ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ σκληρές μάχες μαίνονταν στις ανατολικές συνοικίες Ζαϊτούν και Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, πέριξ των πόλεων Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, αλλά και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Σχετική ηρεμία επικρατούσε, αντίθετα, στην κεντρική Γάζα, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, από όπου ο ισραηλινός στρατός απομακρύνθηκε ελαφρά.

Από τη σφαγή στο σχολείο του ΟΗΕ

Associated Press

Από τη σφαγή στο σχολείο του ΟΗΕ
Αργά το απόγευμα, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας τους κατοίκους για εκτεταμένες επιχειρήσεις και καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή μετέδιδαν ότι επικράτησε πανικός μεταξύ των αμάχων και τουλάχιστον 800 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σχολεία του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο, φοβούμενες ένα νέο λουτρό αίματος.

Τρίωρο διάλειμμα από το αιματοκύλισμα

Χτες, για πρώτη φορά, μετά από έντονες πιέσεις του ΟΗΕ αλλά ουσιαστικά και των ΗΠΑ - ΕΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε να υπάρξει μια τρίωρη κατάπαυση του πυρός, μεταξύ 13:00 - 16:00, προκειμένου να εισέλθει στη Λωρίδα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές δέχτηκαν να τιμήσουν την κατάπαυση του πυρός επίσης.

Ετσι, χτες, αυτό το τρίωρο μπήκαν στη Γάζα 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Ασθενοφόρα κατάφεραν να περισυλλέξουν ορισμένες σορούς που κείτονταν στους δρόμους τα τελευταία 24ωρα, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνέρρευσαν μπροστά στις αποθήκες του ΟΗΕ και στα εναπομείναντα καταστήματα για να προμηθευτούν ό,τι υπάρχει.

Σχολιάζοντας την τρίωρη εκεχειρία, που το Ισραήλ υποστήριξε ότι θα επαναλαμβάνει κάθε μέρα όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί ένα τρίωρο, δεν αρκεί μία εβδομάδα, δεν αρκούν μήνες, για να αποκατασταθεί η καταστροφή που έχει συμβεί». Ο επικεφαλής όλων των προγραμμάτων του ΟΗΕ στην περιοχή, Τζον Χολμς, περιέγραφε την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ως «επίγεια κόλαση, αδύνατο να περιγραφεί».

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ επανέλαβαν, για πολλοστή φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, και συμπλήρωναν ότι ο απολογισμός πιθανότατα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν πραγματικά καταμετρηθούν όλες οι απώλειες. Για ανθρωπιστική τραγωδία πέραν κάθε λογικής μίλησε και η Παγκόσμια Τράπεζα, που υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού οι ισραηλινές επιδρομές έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αλλά και ξένοι γιατροί που βρίσκονται στη Λωρίδα κατήγγειλαν ότι πλέον έχουν χάσει το λογαριασμό των ανθρώπων που χειρουργούν, ότι αναγκάζονται να χειρουργούν ακόμη και στους διαδρόμους και να προβαίνουν σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία. Οι γιατροί κατήγγειλαν επίσης ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν αναπτυχθεί στα περίχωρα των πόλεων πυροβολούν τ' ασθενοφόρα και το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θάνατος, ερείπια και πείνα αντί για γιορτή στη Γάζα (2024-04-11 00:00:00.0)
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα (2024-03-30 00:00:00.0)
Το Ισραήλ εντείνει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα αδιαφορώντας για την απόφαση του ΟΗΕ (2024-03-27 00:00:00.0)
Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα (2023-12-12 00:00:00.0)
Το Ισραήλ εντείνει το μακελειό και απειλεί με σκληρότερη κατοχή στη Γάζα (2023-11-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί (2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ