Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απολύσεις και λιγότερα μεροκάματα

Απολύσεις, διαθεσιμότητες κι εκ περιτροπής εργασία είναι τα μέτρα που παίρνει το κεφάλαιο στο όνομα της οικονομικής κρίσης, με τη συναίνεση κατά περίπτωση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε εργοστάσια της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Στο εργοστάσιο αλουμινίου ΓΚΡΟΥΠΑΛ στην Ξάνθη, η εργοδοσία ανακοίνωσε 30 απολύσεις. Μετά από πρόταση της ΠΑΣΚΕ, που πλειοψηφεί στο σωματείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 30 εργαζόμενοι από τους 60, οι οποίοι εργάζονται εκ περιτροπής από τα μέσα Δεκέμβρη. Η εκ περιτροπής εργασία με τετραήμερη απασχόληση εφαρμόζεται και στο εργοστάσιο ιματισμού του ΑΚΑ στα Γιαννιτσά, εδώ και ένα μήνα. Στο εργοστάσιο εσωρούχων ΚΟΜΟΤΕΞ στην Ξάνθη, από τα μέσα Δεκέμβρη, εργάζονται εκ περιτροπής με 4ήμερη απασχόληση οι 90 εργαζόμενοι. Και σε αυτή την περίπτωση οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία (ενιαίο ψηφοδέλτιο) συμφώνησαν με την εργοδοσία.

Επίσης, με τη συναίνεση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στο εργοστασιακό σωματείο της χαλυβουργίας HELLENIC STEEL, στη Θεσσαλονίκη, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε 70 περίπου εργαζόμενους, οι οποίες έληξαν εδώ και ένα μήνα. Και, στο εργοστάσιο μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ, στη Θεσσαλονίκη, με τη συναίνεση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 100 εργαζομένων περίπου, οι οποίες έληξαν εδώ κι ένα μήνα. Στο Κιλκίς το εργοστάσιο αλουμινίου ΑΛΜΑΚΟ απέλυσε γύρω στους 40 εργαζόμενους τους τελευταίους δύο μήνες και το εργοστάσιο αλουμινίου ALUMIL από 40 έως 100 και πλέον εργαζόμενους.

Σε πενήντα απολύσεις έχει προχωρήσει σταδιακά από τις αρχές του Νοέμβρη και το εργοστάσιο αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ στο Κιλκίς, ενώ η εργοδοσία διαρρέει ότι προτίθεται να εφαρμόσει και την εκ περιτροπής εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ