Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Επίσημα» σε κατάσταση ύφεσης

Τσακίζει κόκαλα η επίσημα εμφανιζόμενη ανεργία, που για τους νέους φτάνει σε 16,4%!

Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης μπαίνει συνολικά η ΕΕ των 27 κρατών - μελών όσο και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης των 15 κρατών που έχουν αποδεχτεί το ευρώ. Ταυτόχρονα με την υποχώρηση του ΑΕΠ έχει κάνει την εμφάνισή της και η αύξηση της επίσημα καταγραφόμενης ανεργίας. Για μια ακόμη φορά γίνεται απόλυτα φανερό στο πού στοχεύει και ποιους υπηρετεί η εφαρμοζόμενη πολιτική συνολικά από την ΕΕ, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Τα σπασμένα, είτε σε συνθήκες αύξησης του ΑΕΠ είτε και σε συνθήκες ύφεσης, όπως σήμερα, φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η «απάντηση» στην ύφεση, που προκρίνεται από την ΕΕ, σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια, είναι η... τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, δηλαδή οι κρατιμονοπωλιακές ρυθμίσεις ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου και συνολικά για την κεφαλαιοκρατία...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, το παραγόμενο ΑΕΠ συνέχισε να υποχωρεί για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο, γεγονός που, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις αστών οικονομολόγων, χαρακτηρίζει την κατάσταση της ύφεσης.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2008:

  • Το ΑΕΠ στην ΕΕ των «15» (Ευρωζώνη) σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2008 υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% έναντι πτώσης επίσης 0,2% που καταγράφηκε από τη σύγκριση του β΄ τριμήνου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Από τη σύγκριση ανάμεσα στο γ΄ τρίμηνο του 2007 με το γ΄ τρίμηνο του 2007 προκύπτει ισχνή αύξηση μόλις 0,6%. Οι ίδιοι πτωτικοί ρυθμοί εμφανίζονται και για την ΕΕ των «27».
  • Το ΑΕΠ στη Γερμανία συνέχισε να υποχωρεί με ρυθμό 0,5%, όπως ακριβώς και στο β΄ τρίμηνο. Στη Γαλλία καταγράφεται ισχνή αύξηση μόλις 0,1% έναντι πτώσης 0,3% στο β΄ τρίμηνο και στην Ιταλία πτώση 0,5% έναντι πτώσης 0,4% στο β΄ τρίμηνο.
Σε νέα ύψη η ανεργία

Σε συνεχή αύξηση βρίσκονται ήδη από τις αρχές του 2008 και τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας. Κόκαλα τσακίζει η επίσημη ανεργία στους νέους κάτω από 25 χρονών. Να σημειωθεί πως η ΕΕ έχει βαφτίσει «εργαζόμενους», ανάμεσα σε άλλους, και όσους δούλεψαν για μία ώρα, τους κάθε μορφής «ευέλικτους» εργαζόμενους, ανασφάλιστους, όσους απογοητεύτηκαν από την κατάσταση και δε δήλωσαν ότι ψάχνουν για την όποια δουλειά κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ το Νοέμβρη του 2008:

  • Στην Ευρωζώνη εκτινάχτηκε σε 7,8%. Η επίσημη ανεργία στους νέους (κάτω από 25) έφτασε στο 16,4% του εμφανιζόμενου εργατικού δυναμικού. Στην ΕΕ των «27» φτάνει σε 7,2% και στους νέους σε 16,4%, όσο και στην Ευρωζώνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ