Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις κατά του ιρακινού στρατού

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους Αμερικανούς αρνητές στράτευσης η καναδική κυβέρνηση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΤΑΒΑ.-

Δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, κατά Ιρακινών στρατιωτών εντείνοντας την αίσθηση ότι θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζει ο χρόνος για τη διενέργεια των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Γενάρη. Δύο βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σε δρόμο έξω από την Τζαλούλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, την ώρα που περνούσε ιρακινή περίπολος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

Λίγο αργότερα, κοντά στο Κιρκούκ, άλλοι δύο Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώνονταν σε επίθεση αγνώστων ενόπλων και δύο ακόμη τραυματίζονταν. Εντούτοις, εκπρόσωπος του αμερικανικού κατοχικού στρατού υποστήριζε χτες ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι επιθέσεις έχουν μειωθεί κατά 93% από τους πιο βίαιους μήνες του 2008.

Απελαύνεται αρνήτρια στράτευσης

Να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τα τέλη του μήνα μαζί με την οικογένειά της κάλεσαν οι καναδικές αρχές την Κίμπερλι Ριβέρα, την πρώτη γυναίκα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετά την πρώτη φορά που υπηρέτησε στο Ιράκ, το 2006, αρνήθηκε να υπηρετήσει και πάλι στην κατεχόμενη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη κατοχή που δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η Ριβέρα, όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί αρνητές στράτευσης (τουλάχιστον 200), έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον Καναδά, και το καναδέζικο Κοινοβούλιο αποφάσισε, πέρυσι, ότι θα πρέπει να τους χορηγείται άσυλο «για λόγους συνείδησης». Εντούτοις, δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούσαν ότι η συντηρητική καναδική κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει «καλύτερο πρόσωπο» στην Ουάσινγκτον. Η Ριβέρα, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, θα κληθεί να σταθεί ενώπιον στρατοδικείου και απειλείται με φυλάκιση αρκετών χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ