Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιδιώκει μόνιμες ναυτικές βάσεις

Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας υποστήριξε πλήρως τη θέση για την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνιμων ναυτικών βάσεων του ρωσικού πολεμικού στόλου στο εξωτερικό.

Οπως δήλωσε Ανατόλι Νογκοβίτσιν, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου, «το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί και θα λυθεί με την πρόταση μας, κι από κοινού με την κυβέρνηση». Σύμφωνα με τα λόγια του, ακόμα είναι νωρίς για να προσδιοριστεί η γεωγραφική θέση των βάσεων, αφού προς το παρόν γίνονται αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με διάφορα ξένα κράτη.

Ο στρατηγός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφιλές θέμα της «πειρατείας», που αποτελεί τους τελευταίους μήνες το πρόσχημα της επέμβασης σε νέες περιοχές κι από διάφορες δυνάμεις. Ετσι υπενθύμισε πως υπάρχει το πρόβλημα πειρατείας στη Σομαλία και «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτό προϋποθέτει σταθερές βάσεις του στόλου για να μπει τάξη».

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του Προέδρου Ντ. Μεντβέντιεφ στη Λατινική Αμερική, στα ρωσικά ΜΜΕ υπήρχαν αρκετές αναφορές για την περίπτωση εμφάνισης ρωσικών ναυτικών βάσεων στη Βενεζουέλα και στην Κούβα. Επίσης, άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν τη Συρία, ως ένα από τα κράτη, που πιθανά θα επέτρεπε τη διεύρυνση της ναυτικής βάσης «υλικοτεχνικής υποστήριξης», που ήδη διαθέτει ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο στο συριακό λιμάνι Τάρτους, καθώς και την εμφάνιση νέας ναυτικής βάσης στην «ανεξάρτητη» Αμπχαζία, για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ