Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Νέο «αντιπειρατικό» σχήμα υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ

Ολλανδικό πολεμικό πλοίο συνοδεύσει ολλανδικό φορτηγό

Associated Press

Ολλανδικό πολεμικό πλοίο συνοδεύσει ολλανδικό φορτηγό
ΜΑΝΑΜΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τη συγκρότηση «νέας διεθνούς αντιπειρατικής» δύναμης στον Κόλπο του Αντεν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του 5ου αμερικάνικου στόλου στο Μπαχρέιν. Το βολικό πρόσχημα της πειρατείας αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Στη νέα δύναμη αναμένεται να συμμετάσχουν δυνάμεις από περίπου 20 χώρες, οι οποίες έχουν ήδη στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ναύαρχο Τέρενς Μακνάιτ η αποστολή δε θα έχει (επί του παρόντος...) ενισχυμένες δυνατότητες και θα ονομάζεται «Συνδυασμένη Τακτική Δύναμη 151» (CTF151). Μέρος των δυνάμεών της θα προέλθει από τμήμα της αντιτρομοκρατικής «Συνδυασμένης Τακτικής Δύναμης 150» που ασχολείται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Εδώ και μήνες με αφορμή την έξαρση της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν πλέει ανοιχτά των σομαλικών ακτών πλήθος πολεμικών πλοίων όχι μόνο απ' τις ΗΠΑ, αλλά και από ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Ιράν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δε διευκρίνισε ποιες απ' τις παραπάνω χώρες θα συμμετάσχουν στο νέο «αντιπειρατικό» σχήμα.

Τέλος, χτες, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, θρήνησαν έναν ακόμη εργαζόμενο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από μασκοφόρους. Είναι το δεύτερο θύμα - εργαζόμενος του οργανισμού απ' τις αρχές της βδομάδας και το 14ο μέσα στο τελευταίο εννιάμηνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ