Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζαριών συνέχεια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε 18 ευρωπαϊκές χώρες έχει διακοπεί εντελώς ή έχει μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου εξαιτίας της νέας διαμάχης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου η πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη για παρακράτηση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη για να καλύψει τις δικές της ανάγκες, καθώς δεν έχει αποπληρώσει το χρέος της στη Μόσχα για το 2008. Η πρόσφατη αυτή διαμάχη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως όσο παραμένουν οι αγωγοί στα χέρια της πλουτοκρατίας θα αυξάνονται οι ανταγωνισμοί και οι διαμάχες μεταξύ τους, σε βάρος των λαών.

Χτες, μετά τις συναντήσεις που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ και ο Ολεγκ Ντουμπίνια, επικεφαλής της ουκρανική «Naftogaz» στις Βρυξέλλες προκειμένουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ ως αρχή η αποστολή διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθήσουν τη μεταφορά του αερίου από την Ουκρανία. Ο Ολεγκ Ντουμπίνια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρία Νόβοστι», τόνισε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εγγυηθεί την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πως επιτρέπει να εισέλθουν στη χώρα Ευρωπαίοι ειδικοί για να επιβλέψουν τη διαδικασία. Ωστόσο, αργότερα χτες το βράδυ το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι η Ρωσία επιμένει στην παρουσία Ρώσων στους παρατηρητές, κάτι που θέλει την Ουκρανία αντίθετη. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τσεχίας, Μάρτιν Ρίμα, στην προεδρία της ΕΕ, δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν συμφωνία με τη Ρωσία.

Πάντως, πριν τη συνάντηση με τους Μίλερ και Ντουμπίνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κατηγόρησε τη Μόσχα και το Κίεβο πως κρατούν «ομήρους» του φυσικού αερίου τους πολίτες της Ευρώπης.

Τέλος, χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κουρτ Βόλκερ υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πιθανά το ΝΑΤΟ να πρέπει να βρει τρόπους να βοηθήσει τις χώρες μέλη της Συμμαχίας για την απόκτηση φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ έχει σειρά στρατιωτικούς αγωγούς φυσικού αερίου που επεκτείνονται από τα λιμάνια της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας προς την Κεντρική Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ