Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Βγαίνουν τη Δευτέρα στους δρόμους

Με συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα οι αγρότες της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων

Από τον πρόσφατο αποκλεισμό της εθνικής οδού στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης από αγρότες

Motion Team

Από τον πρόσφατο αποκλεισμό της εθνικής οδού στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης από αγρότες
Στο πόδι βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας ενόψει της πανελλαδικής τους κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο Δευτέρα 12 του Γενάρη σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία - Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και σε άλλα νησιά. Η πανελλαδική κινητοποίηση αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, εκφράζοντας την αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πολιτική που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, οδηγώντας τους στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Με περιοδείες σε χωριά της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την προετοιμασία της κινητοποίησης τα στελέχη της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση της Δευτέρας θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Με τη συγκέντρωση αυτή που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα διαδηλώσουν τη μεγάλη τους δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ και τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για μια σειρά δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής καθώς και για τα εισοδήματα των παραγωγών.

Κλιμάκιο της ΠΑΣΥ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας περιόδευσαν στη Χαλάστρα και το Ανατολικό, καλώντας τους παραγωγούς μαζικά να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος, που φτάνει, όπως τόνισαν, μέχρι και το 40%. Σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ και οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ θα επισκεφθούν τα Κουφάλια και το Πρόχωμα. Επίσης σήμερα οι αγρότες των Σερρών, μετά από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, πραγματοποιούν στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε άλλες πόλεις

Μέχρι στιγμής αγροτικές κινητοποιήσεις για τη Δευτέρα 12 του μήνα, αλλά και τις επόμενες μέρες έχουν αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν:

  • Στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ. στη γέφυρα Ερμίτσας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑ).
  • Στη Λέσβο, στις 11 π.μ., στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών που δραστηριοποιείται στις γραμμές της ΠΑΣΥ.
  • Στην Ηλεία, στις 11 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης στην είσοδο της πόλης του Πύργου, από Πάτρα, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
  • Στην Πρέβεζα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιεί σύσκεψη στον Ωρωπό Πρέβεζας στις 7 μ.μ.
  • Στην Κήρινθο Εύβοιας στις 6.30 μ.μ. οι αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης τους.
  • Στο Αίγιο, στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • Οι αγρότες της Αν. Φθιώτιδας με αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων της περιοχής που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ΠΑΣΥ θα κατέλθουν με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά οχήματα στα διόδια της Πελασγίας, στις 11.30 π.μ.
  • Στα Χανιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στην κινητοποίηση καλούν οι αγροτικοί σύλλογοι Δήμου Αρμένων, Μυθήμνης, Καΐνας, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ.
  • Στη Λιβαδειά, οι αγρότες της περιοχής θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών τους και την Πέμπτη 15 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πόλη της Λιβαδειάς, στην περιοχή του Ζαππείου.
  • Στην Ιτέα, την Πέμπτη 15 Γενάρη, στις 11 π.μ. έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
  • Στη Λαμία το Σάββατο 17 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλ. Πάρκου, θα πραγματοποιηθεί Παμφθιωτικό Αγροτικό Συλλαλητήριο.
Τα αιτήματα

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες ζητούν:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα.
  • Προστασία, με κυβερνητικά μέτρα, της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία.
  • Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ. Πάγωμα των δανείων για 3, τουλάχιστον, χρόνια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων παρακρατήσεων.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ