Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ξεφουσκώνει» το φιλολαϊκό προσωπείο

Η επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε με «όχημα» τον ανασχηματισμό δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η κυρίαρχη πολιτική φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα

Ξεφουσκώνει το φιλολαϊκό προσωπείο και καταρρέουν οι ψεύτικες προσδοκίες που επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση με το χαρτί του ανασχηματισμού, κάτω από το βάρος της κυρίαρχης πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο θα προσπαθήσει να «κεφαλαιοποιήσει» και να ενισχύσει την αίσθηση ότι «αλλάζει κάτι» τάχα επί το φιλολαϊκότερον στην πολιτική της, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι καταδικασμένη να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση εφαρμόζοντας σταθερά ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Η επικοινωνιακή καμπάνια περί νέου ξεκινήματος της κυβέρνησης, που πλέον αντιμετωπίζει με δήθεν πιο φιλολαϊκό τρόπο την αντιμετώπιση της κρίσης, συνεχίστηκε και χτες με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του «διευθυντηρίου» για την οικονομία. Τόσο ο νέος υπουργός Οικονομίας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνεδρίαση, στην οποία πάντως δεν ελήφθησαν αποφάσεις, καλλιέργησαν προσδοκίες για μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική, δίχως φυσικά να πουν κάτι συγκεκριμένο στην κατεύθυνση αυτή. «Σ' αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και όλες τις χώρες, είναι απαραίτητος ο συντονισμός των δράσεων, των ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, επίσης, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ώστε να γίνονται και οι αναγκαίες προσαρμογές της πολιτικής», δήλωσε εξερχόμενος ο Γ. Παπαθανασίου, ενώ απέφυγε να πει κάτι συγκεκριμένο όταν ρωτήθηκε για τα 28 δισ. ευρώ που χαρίστηκαν στις τράπεζες.

Πιο σαφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφ' ενός δικαιολόγησε τη συγκρότηση του «διευθυντηρίου» λόγω της πρωτοφανούς κρίσης και της ανάγκης άμεσης αντίδρασης, ενώ από την άλλη ανέδειξε το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας. «Γι' αυτό ακριβώς πρέπει τα ανακλαστικά να είναι γρήγορα, ώστε να γίνονται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία όλες οι προσαρμογές που απαιτούνται», τόνισε ο Ευ. Αντώναρος. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων. «Οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας είναι συγκεκριμένες, είναι δεδομένες», ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος «στην καλύτερη κατανομή των υπαρχόντων πόρων».

Στο σχεδιασμό πάντως του κυβερνητικού επιτελείου είναι η αξιοποίηση του κλεισίματος της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ που περιμένουν τις επόμενες μέρες, ώστε να υποστηρίξουν ότι «έχει αρχίσει η ανάκαμψη του κλίματος», αφήνοντας στη συνέχεια ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι οι ευρωεκλογές, ωστόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξετάζεται με προσοχή από το Μέγαρο Μαξίμου, ανάλογα βέβαια με τις εξελίξεις. Προς το παρόν, η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένη στην πρώτη για φέτος απόπειρα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν στις 19 του μήνα, που αναμένεται να σηματοδοτήσει την εκ νέου υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης.

Προς το παρόν πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με το χαρτί του ανασχηματισμού και του «νέου ξεκινήματος». «Ενας κύκλος ολοκληρώθηκε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης, συμπληρώνοντας ότι αυτός ήταν και ο στόχος του ανασχηματισμού, αφού «ο ανασχηματισμός είναι ένα εργαλείο για διόρθωση και σε πρόσωπα και σε πολιτικές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι εκλογές αργούν ακόμη», τοποθετώντας τες χρονικά το Μάρτη του 2010, ενώ ανέφερε ότι ο εκλογικός στόχος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι «να είμαστε πρώτο κόμμα».

Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, δήλωσε ότι «η ΝΔ έχει και σχέδιο και στρατηγική, καλείται πλέον να την υλοποιήσει μ' έναν διαφορετικό τρόπο, μ' έναν πιο φιλολαϊκό τρόπο». Στο ίδιος μήκος ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννης ζήτησε συλλογικότητα, ώστε «να ενισχύσουμε όλοι το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Μαρ. Γιαννάκου αμφισβήτησε ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική.

«Βεβαίως, άλλαξε το οικονομικό επιτελείο. Μένει να δούμε αν αλλάζει η οικονομική πολιτική. Κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξει η οικονομική πολιτική σε επίπεδο προϋπολογισμού», δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84»). Περισσότερο σαφής ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε (στον «Αλφα 9,89») ότι «υπάρχει μια δυνατότητα και ένα παράθυρο χρονικό για την κυβέρνηση για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα», ζητώντας «να επανέλθει στον προγραμματικό της λόγο και στη μεταρρυθμιστική λογική, η οποία είχε ατονήσει τους τελευταίους μήνες λόγω σκανδάλων και όχι μόνο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ