Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ
Μεγαλύτερη εμπλοκή στο Αφγανιστάν και «υπομονή» με τους Τούρκους

Μεγαλύτερη εμπλοκή στο Αφγανιστάν και «υπομονή» για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αποφάσισε χτες, κατά τη συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας.

Μετά τη συνεδρίαση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις τους, θέλησαν να καθησυχάσουν σε ό,τι αφορά τις τουρκικές κινήσεις, με διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα. Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Αγκυρα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Αμυνας και από το ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Αγκυρα στην πορεία αυτή, αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε πως «δε μας δημιουργεί πρόβλημα». Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δε βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητας με δική τους υπευθυνότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για νέες υπερπτήσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. «Πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνετιστεί η Αγκυρα.

Βαθύτερα στο Αφγανιστάν

Αναφορικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, όπως είπε στις δηλώσεις της η Ντ. Μπακογιάννη, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ, με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης ανανεώνεται η θητεία της ελληνικής μονάδας, η οποία μάλιστα θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περιοχή της «σχετικά ασφαλούς» Καμπούλ, σε άλλη περιοχή της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ