Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στόχος η στήριξη του πιστωτικού συστήματος

Το ΚΚΕ ζήτησε στη Βουλή το σύνολο των καταθέσεων να είναι εγγυημένο από τις ίδιες τις τράπεζες

Την υλοποίηση κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προωθεί στην ουσία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων και των επενδύσεων καθώς και για την υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων, παρά τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου ότι με τις διατάξεις του διασφαλίζεται η λαϊκή αποταμίευση.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, το προτεινόμενο «ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων» δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των καταθετών, αφού τα ποσά που διαθέτει είναι πολύ πιο κάτω από τις συνολικές καταθέσεις. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το χρηματιστήριο και η στήριξη των τραπεζών, οι οποίες αξιοποιούν τις λαϊκές αποταμιεύσεις και τα χρήματα των λαϊκών στρωμάτων, για να στηρίζουν συνεχώς τις επενδύσεις του κεφαλαίου.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να είναι εγγυημένο το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων από τις ίδιες τις τράπεζες με έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και να μην επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες για τη λειτουργία των οποίων ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εμπορευματοποίηση λαϊκών αναγκών όπως η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων ή οι διάφορες ασφάλειες ζωής, υγείας κ.ά. Πρόκειται, είπε, για μια ακόμα έκφραση του παρασιτικού χαρακτήρα του κεφαλαίου και ζήτησε όλες οι παραπάνω υπηρεσίες να καλύπτονται από το κράτος και όχι να διευκολύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες με προβλέψεις όπως η αύξηση των ασφαλίστρων.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για την αποζημίωση των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας που έπαθαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα και ο Ν. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν καλύπτουν ειδικά τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι στην ουσία σπρώχνονται στην αγκαλιά των τραπεζών για δανεισμό.

Σχετικά με τροπολογία που υπάρχει στο νομοσχέδιο για διάφορα επιδόματα ανεργίας, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι στην ουσία στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας δίνονται χρήματα στους επιχειρηματίες για να προχωρήσουν, υποτίθεται, σε προσλήψεις οι οποίες όμως είναι ή «άτυπες μορφές απασχόλησης» ή θέσεις μερικής απασχόλησης. Εμείς, κατέληξε, ζητάμε, να καλυφθούν όλα τα κενά των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο με θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας και να ανέλθει το επίδομα ανεργίας στο 80% ενός βασικού μισθού που πρέπει να είναι 1.400 ευρώ όπως προτείνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είπε ότι με το νομοσχέδιο επέρχεται συστηματική εποπτεία στην ασφαλιστική αγορά και νομοθετείται η αποζημίωση των επαγγελματιών του κέντρου της Αθήνας η δραστηριότητα των οποίων όπως ισχυρίστηκε «βρίσκεται υπό διωγμόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ