Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Με... διαγράμματα ενάντια στην αισχροκέρδεια

Αποφασισμένη να μη λάβει το παραμικρό μέτρο ελέγχου των τιμών των υγρών καυσίμων εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αγοράς υγρών καυσίμων και ενώ οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην αμόλυβδη βενζίνη αυξάνονται σταθερά το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας». Οταν όμως ρωτήθηκε πώς ορίζεται η «αισχροκέρδεια», έκανε λόγο για... «κοινή λογική» και για «θέματα κοστολογικών ελέγχων», σημειώνοντας ότι «θα ήταν παράλογο να έχουμε πτωτική πορεία των τιμών διεθνώς και στην Ελλάδα να είναι ανοδική». Στη βάση αυτή, το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιοριστεί στην αναγραφή, δίπλα στις λιανικές τιμές των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των χοντρικών τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης, «ώστε με μια απλή ματιά από τα διαγράμματα να είναι σαφές και για τον τελευταίο αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή όχι». Μετέθεσε έτσι, την ευθύνη εντοπισμού και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας στους... καταναλωτές με τη βοήθεια... διαγραμμάτων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης διανθίστηκαν με αρκετές αναφορές στα θέματα των τιμών, ωστόσο η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στη λειτουργία της αγοράς και στη δυνατότητα εισόδου και άλλων «παικτών» στο πεδίο που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από τα ΕΛΠΕ και τη «Μότορ Οϊλ». Με σημείο αναφοράς το τελευταίο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών, εκφράστηκε η πρόθεση για αυστηρότερους ελέγχους στη λιανική πώληση και επιβολή συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών. Τα μέτρα αυτά που ρυθμίζουν βασικά τις σχέσεις των εμπλεκομένων επιχειρήσεων στην αλυσίδα προμήθειας υγρών καυσίμων, αλλά και ζητήματα λαθρεμπορίας, θα συζητηθούν με το υπουργείο Οικονομίας.

Οσο για την άνοδο των λιανικών τιμών αυτές τις μέρες, οι εκπρόσωποι των εταιριών υποστήριξαν ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πέρασαν καθυστερημένα στη λιανική αγορά, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης τους άφησε παντελώς αδιάφορους λέγοντάς τους ότι «έχουμε τους δικούς μας μηχανισμούς, τους θέτουμε σε συναγερμό».

Τέλος, ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μέριμνα για επάρκεια φυσικού αερίου και μετά τις 30 του Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνείται τη λήψη μέτρων (2004-05-12 00:00:00.0)
Φτηνότερα ως 10 δραχμές τα καύσιμα (2000-12-05 00:00:00.0)
Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων (2000-01-27 00:00:00.0)
Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις (1999-12-02 00:00:00.0)
Απειλούνται με συρρίκνωση (1997-02-13 00:00:00.0)
Πλαφόν για... "κατανάλωση" στις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων (1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ