Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε αγωνιστικό συναγερμό!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 19 του Γενάρη στον κόμβο της Νίκαιας

Αγωνιστικός συναγερμός επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλίας όπου οι αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ στις πλατείες, περιμένοντας το σινιάλο για τη μαζική μετακίνησή τους προς την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Το «πανθεσσαλικό ραντεβού» έχει, ήδη, κλειστεί για τη Δευτέρα 19 Γενάρη, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, έξω από την πόλη της Λάρισας. Εκεί θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών της Καρδίτσας που θα προσυγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ στον κόμβο της Ιτέας. Στον ίδιο χώρο, στον κόμβο της Νίκαιας, θα φτάσουν και τα τρακτέρ των Τρικαλινών αγροτών, που είναι παρατεταγμένα στον κόμβο της Φαρκαδόνας. Εκεί θα μεταβούν και τα τρακτέρ των αγροτών από χωριά και επαρχίες της Λάρισας.

Οι συγκεντρώσεις προετοιμασίας που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αγροτών που μετέχουν στην κινητοποίηση είναι μαζικές και εκφράζουν τον αγωνιστικό ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να συνεχίσει και να εντείνει την πάλη του.

Στην προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ), πήραν μέρος πολλοί εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι αγρότες και αναπτύχθηκε μια πλατιά και γόνιμη συζήτηση για το περιεχόμενο της πορείας και την προοπτική του αγώνα, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Σήμερα, το βράδυ, μαζική αναμένεται να είναι η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά της Καρδίτσας, όπου θα συζητηθούν οι «τελευταίες λεπτομέρειες» για την καλύτερη οργάνωση της μαζικής εξόδου των τρακτέρ προς την Εθνική Οδό.

Στους χώρους που συγκεντρώνονται οι αγωνιζόμενοι αγρότες αναβιώνουν σκηνές που είδαμε στη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων του 1996 - '97, με τη διοργάνωση συσσιτίων, τα οποία ως κύριο «μενού» έχουν πρόβειο κρέας με μπλουγούρι που βράζεται σε μεγάλα καζάνια.

Το «κλίμα» αγωνιστικού ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας που επικρατεί στους μικρομεσαίους αγρότες εγγυάται ότι η κλιμάκωση του αγώνα που οι ίδιοι, μέσα από ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο αποφάσισαν, θα είναι πετυχημένη.

Βεβαίως, το συνεπές αγροτικό κίνημα που οργανώνει αυτές τις κινητοποιήσεις, έχει διακηρύξει ότι η πάλη δε στοχεύει μόνο στην επίλυση των άμεσων, ζωτικών προβλημάτων τους, αλλά και στην ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το άνοιγμα της προοπτικής για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, θα είναι μακρόχρονη και χρειάζεται οι μικρομεσαίοι αγρότες να έχουν επιμονή και να δείξουν υπομονή.

Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να εξασφαλίσει την ενεργή αλληλεγγύη και συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καθώς κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο στόχος.

Και στη Φωκίδα

Στον δρόμο του αγώνα βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Φωκίδας, που την Δευτέρα και αυτοί θα πραγματοποιήσουν, στις 9 το πρωί συγκέντρωση, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην είσοδο της πόλης της Αμφισσας και μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το κτίριο της Νομαρχίας. Μαζί τους, όπως και στην προχτεσινή μάζωξη, το ταξικό Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, η ΕΛΜΕ του νομού και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Στη συγκέντρωση καλούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ιτέας - Κύρας και Χρισσού καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Ιτέας - Κύρας.

  • Χτες το πρωί, το «παρών» έδωσαν και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, όπου από το πρωί με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν το δρόμο Μαντουδίου - Βόρειας Εύβοιας, στη διασταύρωση Κηρίνθου (θέση «Παλιούρια») όπου παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι. Ενδιάμεσα, πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη του Μαντουδίου.

Η Επιτροπή Αγώνα αγροτών Χαλκιδικής διοργανώνει σύσκεψη, σήμερα στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών, με σκοπό τον συντονισμό δράσης των παραγωγών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ