Κυριακή 18 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η «σκυτάλη» της ίδιας πολιτικής στον Ομπάμα

Διαφορετικοί χαρακτήρες ίδια πολιτική

Associated Press

Διαφορετικοί χαρακτήρες ίδια πολιτική
Η ευφορία που κατέλαβε μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών και καλλιεργήθηκε και σε άλλες χώρες, και στην Ελλάδα, μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία έχει παραχωρήσει τη θέση της στον σκεπτικισμό, στη δυσφορία εάν όχι στην οργή. Η εικόνα του ανθρώπου που υποτίθεται θα φέρει την «αλλαγή» έχει ξεθωριάσει πριν καν αναλάβει καθήκοντα...

Πίσω από τις χολιγουντιανού τύπου γιορτές και πανηγύρια, τα πρώτα δείγματα γραφής του μιλάνε από μόνα τους. Επιβεβαιώνουν το αυτονόητο ότι αυτός ο «χαρισματικός» πρόεδρος φτιάχτηκε από το ίδιο το σύστημα.

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του ενόσω στη Γάζα η ισραηλινή πολεμική μηχανή σκορπά το θάνατο και την καταστροφή. «Ουδέν σχόλιον»... Για «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ισραήλ έκαναν λόγο τα ΜΜΕ, αλλά και ο στενός του συνεργάτης Ντέιβιντ Αξελροντ. Πάντως, για όσους δε θέλουν να κατανοήσουν τα σημαινόμενα Αξελροντ, τόνισε ο ίδιος ο Ομπάμα ότι «καταλαβαίνει» και ότι θα διατηρήσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ υπενθύμισε ότι «στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει παρά μόνον ένας πρόεδρος, ο πρόεδρος Μπους».

Βέβαια, δεν ήταν μόνο ένας πρόεδρος στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, όταν ο Ομπάμα έσπευδε να ανακοινώσει προγράμματα διάσωσης της «μεσαίας τάξης». Και αν το θέμα ήταν «εσωτερικής κατανάλωσης», επ' ουδενί ήταν οι επιθέσεις στη Βομβάη που τις καταδίκασε «έντονα» και δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ινδία και άλλες χώρες, με στόχο την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων.

Αραγε, είναι αβάσιμα τα ερωτήματα που διατυπώνουν κάποιοι αναλυτές αναφορικά με τη στάση του ότι ενδεχομένως η επίθεση κατά της Γάζας γίνεται σε συνεννόηση του Ισραήλ με τον Ομπάμα, ώστε η «ηθική» ευθύνη να πέσει στον Μπους; Ηταν η Γάζα η «σοβαρή διεθνής κρίση που θα αντιμετωπίσει άμεσα», όπως είχε δηλώσει ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ή είχε στο νου το Ιράν; Διαρροές από διάφορες πηγές ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση εδώ και έξι μήνες και ότι στενοί συνεργάτες του Μπους ζητούσαν από το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν «πριν την ορκωμοσία» Ομπάμα, προκειμένου να «προστατευτεί η υστεροφημία του»...

Συνεπώς, ο Ομπάμα «μίλησε», όχι με λόγια αλλά με έργα. Ανάμεσα σε αυτά και η σύνθεση της κυβέρνησής του, το πιο απτό δείγμα γραφής του για το τι μέλλει γενέσθαι.

Συνέχεια της πολιτικής πολέμου

Από την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Χίλαρι Κλίντον είναι γνωστή για τις θέσεις της, όπως όσον αφορά τον πόλεμο του Ιράκ, που τον στήριξε αναφανδόν, την «άμεση» αντιμετώπιση του Ιράν, και το Παλαιστινιακό, που είναι πολύ πιο σαφείς και φιλοπόλεμες από τις σιβυλλικές και διφορούμενες θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δε δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν «γεράκι».

Επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας παραμένει ο σημερινός υπουργός Ρόμπερτ Γκέιτς, ταυτισθείς μεταξύ άλλων, με τη στρατηγική της «αύξησης των δυνάμεων», παρότι οι ΗΠΑ θα «προσπαθήσουν να μειώσουν την παρουσία τους στο Ιράκ», όπως δήλωσε ο Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διατήρηση δυνάμεων εισηγήθηκε στον Γκέιτς ο στενός συνεργάτης του πρεσβύτερου Μπους, αντιπτέραρχος ε.α. Μπρεντ Σκόουκροφτ - τον οποίο, χαρακτηριστικά, ο Ομπάμα εδώ και καιρό αθορύβως συμβουλεύεται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Σκόουκροφτ συνέβαλε, επίσης, στο διορισμό ως Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου και υπεύθυνου για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του παλαιού συνεργάτη του, στρατηγού των πεζοναυτών ε.α., πρώην ΝΑΤΟικού Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή Ευρώπης και απεσταλμένου της πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή μετά την Ανάπολης, Τζέιμς Τζόουνς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, μέσω άρθρου του στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ χαιρέτισε τις επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα, για το σχηματισμό του επιτελείου του που θα ασχολείται με θέματα εσωτερικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι ο διορισμός τέτοιων «ανεξάρτητων» προσωπικοτήτων «απαιτούσε θάρρος».

Ο Ομπάμα όρισε επίσης την κυβερνήτη της Αριζόνα, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ως υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδόθηκε στα χέρια του δικηγόρου της Ουάσινγκτον Ερικ Χόλντερ, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και νομικός σύμβουλος που εκπροσώπησε την αμερικανική πολυεθνική της μπανάνας «Chiquita Brand International» στη δίωξή της από το αμερικανικό δημόσιο για τη χρηματοδότηση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών στην Κολομβία. Ο Χόλντερ πέτυχε μάλιστα εξωδικαστικό διακανονισμό, όπου μόνη ποινή που της επιβλήθηκε ήταν ένα πρόστιμο που αναλογεί στο 0,55% των ετήσιων εσόδων της, ενώ τα στελέχη της παρέμειναν στο απυρόβλητο. Για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Ομπάμα έχει ανακοινώσει το όνομα της Σούζαν Ράις. Η Ράις, διατέλεσε στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που της ανατέθηκε και η αντιμετώπιση των «βομβιστικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, ενώ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μπους για την «απραξία» της στο Νταρφούρ, ενώ ως ειδικός κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο Κογκρέσο τάχθηκε υπέρ βομβαρδισμών ή ναυτικού αποκλεισμού του Σουδάν...

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Οσο για το οικονομικό του επιτελείο, του οποίου την ανακοίνωση προέταξε χρονικά, είναι ένα «εξαιρετικό επιτελείο» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία εξελίσσεται σε γάγγραινα, ο αριθμός των πεινασμένων και των αστέγων αυξάνεται, ο αριθμός των κατασχέσεων σπιτιών αυξάνεται, όπως και των οικογενειών που πλέον βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπουργός Οικονομικών ο Τίμοθι Γκάιτνερ, 47 ετών, μέχρι πρότινος πρόεδρος της FED της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της νομισματικής επιτροπής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), ένας από τους κύριους συντελεστές χάραξης των μέτρων εξαίρεσης που υιοθέτησε η FED για την «ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση». Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι το «πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών, το πλήθος των καινοτομιών που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο», κ.λπ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπιλ Κλίντον, ο 53χρονος Λόρενς Σάμερς θα είναι διευθυντής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, όπερ βασικός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου και θα συντονίζει την οικονομική πολιτική Ομπάμα. Και οι δύο θεωρούνται «παιδιά» του Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην υπουργού Οικονομικών επί Κλίντον, πρώην διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και σήμερα πανίσχυρου παράγοντα της Citigroup και της Γουόλ Στριτ, του οποίο το δόγμα υπηρέτησαν πιστά μέχρι σήμερα, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, απορύθμιση των αγορών και απελευθέρωση του εμπορίου. Ενα δόγμα που κατέρρευσε...

Ο διαβόητος Πολ Βόλκερ, 81 ετών σήμερα, πρώην πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επί Κάρτερ και Ρόναλντ Ρίγκαν, θα είναι ο επικεφαλής του νεοπαγούς Συμβουλίου για την Οικονομική Ανάκαμψη. Ο Βόλκερ κατάφερε μεν να «δαμάσει» τον πληθωρισμό στα χρόνια της μονοκρατορίας του στη FED αλλά ...οι εργαζόμενοι πλήρωσαν γι' αυτό πολύ βαρύ τίμημα κυρίως με τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, συνεχώς τα ΜΜΕ αναπαράγουν τα «τολμηρά σχέδια» της κυβέρνησης Ομπάμα και για σχέδια ανάκαμψης ύψους 675 - 775 δισ. δολαρίων που μπορεί να ξεπεράσει και τα 850 δισ. δολάρια, ενώ ορισμένες άλλες εφημερίδες αναφέρονται και στο ακόμη πιο εντυπωσιακό ποσό των 1.000 δισ. δολαρίων. Το ερώτημα πάντως παραμένει πως θα καταστεί δυνατόν να υλοποιήσει τα διάφορα προγράμματα που έχει εξαγγείλει, όπως για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν οι δαπάνες από το πακέτο Πόλσον και το πακέτο των Δημοκρατικών θα εκτινάξουν το έλλειμμα για το ερχόμενο οικονομικό έτος κοντά στο 1 τρισ. Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει ήδη κάνει λόγο για επανεξέταση του προϋπολογισμού, αν και δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα προγράμματα που θα περικόψει...

Πάντως, συνολικά τα πρόσωπα που αποτελούν του υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα, σηματοδοτούν «μια σύνθεση» όλων των απόψεων που πάντως εξυπηρετούν τα κέντρα εξουσίας. Είτε είναι Δημοκρατικοί είτε Ρεπουμπλικανοί: καθώς, εκτός του Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Ρέι Λαχούντ επίσης Ρεπουμπλικανός, έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών. Απολύτως εύλογη η διαπίστωση του Τζορτζ Φρίντμαν στο Στράτφορ: «Ολα όσα κάνει με τους διορισμούς του ο Ομπάμα σηματοδοτούν τη συνέχεια στην αμερικανική πολιτική».


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η «Βαρουφακειάδα» (2017-08-08 00:00:00.0)
Δεν αποκλείει νίκη Τραμπ ο Πρόεδρος Ομπάμα... (2016-07-28 00:00:00.0)
Για τα «πανηγύρια»... (2009-01-21 00:00:00.0)
Με διακυβέρνηση Ομπάμα για εξωραϊσμό του ιμπεριαλισμού (2008-11-09 00:00:00.0)
Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν (2008-11-07 00:00:00.0)
«Αλλαγή» φρουράς στην ίδια ιμπεριαλιστική ρότα (2008-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ