Κυριακή 18 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Σε πορεία εκλογικών αναμετρήσεων

Το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση και ο υποψήφιος συναινετικός πρόεδρος, Μαουρίσιο Φούνες, έχουν προβάδισμα

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης
Στις σημερινές δημοτικές και βουλευτικές εκλογές στο Σαλβαδόρ, θα εκλεγούν 262 Δημοτικά Συμβούλια, 84 βουλευτές για το Εθνικό Κοινοβούλιο και 20 βουλευτές για το Κεντροαμερικανικό Κοινοβούλιο. Αυτές οι εκλογές εμφανίζονται ως ένας πρώτος «γύρος», όπου τα πολιτικά κόμματα θα δοκιμάσουν το εκλογικό τους δυναμικό, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 15ης του Μάρτη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο του Κέντρου Ερευνών της Κοινής Γνώμης (CIOPS), όσο και του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης του κεντροαμερικανικού Πανεπιστημίου Χοσέ Σιμεόν Κάνιας (Iudop) που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι και τις 2 του Γενάρη, εμφανίζουν ως φαβορί για τη νίκη, και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN). Το πρώην αντάρτικο κίνημα που αποστρατεύτηκε και συστάθηκε ως νόμιμο κόμμα το 1993, με τη λήξη του 12χρονου εμφυλίου πολέμου και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης το Γενάρη του 1992. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CIOPS, για τις δημοτικές εκλογές, το FMLN έλαβε το 38,4% της λαϊκής στήριξης, ενώ το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, Ρεπουμπλικάνικη Εθνικιστική Συμμαχία (ARENA), ακολουθούσε με 26,7%. Για τις βουλευτικές εκλογές, το FMLN φαίνεται να φτάνει το 40,6% έναντι 26,6% της ARENA. Οσο για τις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του Μετώπου, Μαουρίσιο Φούνες, διατηρεί ένα προβάδισμα 17,3%, λαμβάνοντας το 45,9% έναντι 28,6% του Ροντρίγκο Αβιλα, υποψήφιου της ARENA. Ταυτόχρονα, και το Iudop εμφάνιζε το FMLN με προβάδισμα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Να πούμε ότι στις σημερινές εκλογές, καθώς και στις εκλογές της 15ης του Μάρτη συμμετέχουν ακόμα: Το Κόμμα της Εθνικής Συμφιλίωσης (PCN), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (PDC), το Δημοκρατικό Επαναστατικό Μέτωπο (FDR) και η Δημοκρατική Αλλαγή (CD).

Για πρώτη φορά, το FMLN έχει πραγματικές πιθανότητες να φτάσει στην Προεδρία της χώρας μετά από τέσσερις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες από το 1994, σε μία χώρα που παραδοσιακά την κυβερνούσε η Δεξιά. Από τον καιρό της ανεξαρτησίας του από την Ισπανία και τη σύστασή του ως ανεξάρτητη Δημοκρατία το 19ο αιώνα, το Σαλβαδόρ το κυβερνούσαν συντηρητικοί, φιλελεύθεροι ή στρατιωτικές δικτατορίες (μεταξύ 1931-1979). Το κυβερνών κόμμα της ARENA διατηρείται στην εξουσία από το 1989 μέχρι σήμερα. Το 1972 και το 1977, χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο στρατιωτικοί κατέφυγαν στην απάτη και την καταστολή των αντιπολιτευόμενων, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και συλληφθέντες, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να εξοριστούν, γεγονότα που οδήγησαν το 1980 στο ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε μέχρι το 1992 και στοίχισε τη ζωή 75.000 ατόμων και 8.000 αγνοούμενους. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα αποδίδονται στα ακροδεξιά Τάγματα Θανάτου.

Πολλή λάσπη και αρκετή βία στην προεκλογική εκστρατεία

Στο μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από έντονη λάσπη που εκτόξευσε το κυβερνών κόμμα της ARENA, μέσω μιας οργάνωσης φάντασμα - «Αλληλέγγυα Δύναμη», στο FMLN και τον υποψήφιό του, Μαουρίσιο Φούνες. Αυτή η, σύμφωνα με παρατηρητές και ειδικούς, βρώμικη εκστρατεία οδήγησε και σε εκρήξεις βίας. Μία βδομάδα πριν τις εκλογές, τουλάχιστον 10 καταγγελίες έγιναν στην Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PDDH), παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων είχαν υπογράψει μία συμφωνία μη επίθεσης, μόλις πριν λίγες βδομάδες. Την Παρασκευή 9 του Γενάρη, το FMLN κατήγγειλε τη βάρβαρη δολοφονία δύο μελών του, στην ανατολική επαρχία Μορασάν. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Εκλογοδικείο, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, διατηρεί μια χλιαρή στάση απέναντι τις παραβιάσεις του εκλογικού κώδικα, ενώ συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στους εκλογικούς καταλόγους.

Εάν, τελικά, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί μπορεί να αυξήσει τον αριθμό δήμων που κατέχει σήμερα (52), ενώ ταυτόχρονα μπορεί ελαφρώς να αυξήσει και τους 32 βουλευτές που διατηρεί από το 2006. Ομως, ακόμα και έτσι, το FLMN δε θα πετύχαινε την απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ εάν κερδίσει τις εκλογές του Μάρτη ο Φούνες, τόσο ο ίδιος όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Μετώπου, θα αναγκαστούν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για προώθηση μιας συναινετικής πολιτικής. Δηλαδή, θα αναγκαστούν να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν με τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, ώστε να πετύχουν τις ψήφους που θα προωθούσαν το πρόγραμμα του Φούνες. Η παραπάνω είναι μία άποψη που φαίνεται ότι υιοθετούν και κάποια στελέχη του FMLN, όπως ο Γκέρσον Μαρτίνες, βουλευτής και συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος του Φούνες, που δηλώνει ότι η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα θα δράσει με δημοκρατική πεποίθηση και θα αναζητήσει την προσέγγιση με τις υπόλοιπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Δυσφορία στην ηγεσία του FLMN από δηλώσεις του υποψηφίου τους

Με δηλώσεις του και εξαγγελίες, o προεδρικός υποψήφιος του FLMN, Μαουρίσιο Φούνες, στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα είναι μετριοπαθής, γεγονός που προκάλεσε κάποια δυσφορία στην ηγεσία του Μετώπου. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Φούνες, αναφερόμενος στο πρόγραμμά του, τόνισε ότι ναι μεν θα αποσύρει τα στρατεύματα του Σαλβαδόρ από το Ιράκ, θα επινασυνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα πατάξει την αυξημένη εγκληματικότητα και θα αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ζητήματα του κράτους. Ωστόσο, δε σκοπεύει, π.χ., να ακυρώσει το Νόμο για την Αμνηστία, όπως φέρεται να απαιτεί η ηγεσία του FLMN διά στόματος του γενικού συντονιστή, Μεράρντο Γκονσάλες, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο Φούνες, για να μαθευτεί η αλήθεια για τους χαλεπούς καιρούς του εμφυλίου πολέμου δε χρειάζεται να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Ακόμα, αγκάθι φαίνεται να αποτελεί και το ζήτημα της αποδολαριοποίησης της οικονομίας, που, κατά τον γενικό συντονιστή του FLMN, θα πρέπει να δρομολογηθεί ώστε προς το τέλος της προεδρικής θητείας (τον τέταρτο με πέμπτο χρόνο) να κυκλοφορήσει το εθνικό νόμισμα κολόν, ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος Φούνες θεωρεί ότι δεν το επιτρέπουν η εθνική και διεθνής συγκυρία. Αρνητικός εμφανίζεται ο υποψήφιος Φούνες και στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως ζητάει το Μέτωπο. Αλλωστε, σε πολλαπλές συνεντεύξεις, ο Φούνες δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, γι' αυτό εμφανίζεται αρνητικός και στην είσοδο της χώρας σε οποιοδήποτε περιφερειακό μπλοκ, όπως η Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA).

Χαρακτηριστικά των προθέσεων του υποψηφίου Φούνες είναι και τα λεγόμενά του σε μια από τις πολλές του συνεντεύξεις, όπου αναφέρει ότι «το FLMN έχει ένα όραμα για τη χώρα που αντιστοιχεί στο ιδεολογικό του πλαίσιο. Ο γενικός συντονιστής είναι ο υπερασπιστής αυτού του ιδεολογικού πλαισίου. Εγώ, ως υποψήφιος πρόεδρος, παίρνω αυτό το πλαίσιο ως σημείο εκκίνησης και τη στιγμή όπου θα αντιπαρατεθούν τα ιδανικά και οι προσδοκίες του FLMN με την πραγματικότητα, εγώ θα κάνω προσαρμογές στην πραγματικότητα. Δε θα προσαρμόσω την πραγματικότητα στο ιδεολογικό πλαίσιο». Ενώ, για να πλασάρει το μετριοπαθές προφίλ του, ο Μαουρίσιο Φούνες προέβη πρόσφατα σε πολλαπλές συναντήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες του Μεξικού, με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και με Λατινοαμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», όπως οι Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα (Βραζιλία), Μισέλ Μπατσελέτ (Χιλή), Κριστίνα Φερνάντες (Αργεντινή), Μαρτίν Τορίχος (Παναμά) και Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο (Ισπανία).


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ