Κυριακή 18 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Μακέλεμα του λαού και συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ

Αποκαΐδια σε βομβαρδισμένο νοσοκομείο από Ισραηλινούς με βόμβες λευκού φωσφόρου

Associated Press

Αποκαΐδια σε βομβαρδισμένο νοσοκομείο από Ισραηλινούς με βόμβες λευκού φωσφόρου
Ενα έγκλημα χωρίς τέλος πραγματοποιείται εδώ και 23 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, που μετατρέπεται καθημερινά σε τάφο χιλιάδων Παλαιστινίων. Οι νεκροί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπολογίζονταν, επίσημα, σε τουλάχιστον 1.133 Παλαιστίνιους, από τους οποίους εκτιμάται ότι 346 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι ανηλεείς βομβαρδισμοί των Ισραηλινών συνεχίζονται, ενώ πολλοί είναι οι σοροί των νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια. Πάνω από 5.200 είναι οι τραυματίες, η πλειοψηφία των οποίων επίσης αναφέρεται ότι είναι παιδιά, με τα νοσοκομεία της Γάζας, δεδομένης της έλλειψης φαρμάκων, των συνεχών διακοπών ηλεκτρικού, την απουσία θέρμανσης και κυρίως των βομβαρδισμών που τα ισοπεδώνουν, στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργούν.

Χαρακτηριστικό της ισραηλινής προκλητικότητας, αλλά και της υποκρισίας του ΟΗΕ ήταν ο βομβαρδισμός που την Πέμπτη προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο κτίριο της υπηρεσίας αρωγής του Οργανισμού στην Πόλη της Γάζας, με 700 Παλαιστινίους αμάχους, με οβίδες και βόμβες λευκού φωσφόρου... Βομβαρδισμοί που έγιναν ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντιόταν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ζήτησε «συγγνώμη», επικαλούμενος «πυρά» που δέχονταν οι ισραηλινές δυνάμεις από «ενόπλους, που βρίσκονταν στο κτίριο». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επέλεξε να μείνει αποδεχόμενος ουσιαστικά τη «συγγνώμη» και νομιμοποιώντας το έγκλημα, περιοριζόμενος στο να εκφράσει «οργή και σοκ» για τα τεκταινόμενα και συνεχίζοντας τις «διπλωματικές επαφές».

Διαδήλωση στο Λίβανο, ορφανά παιδιά προσφέρουν τους κουμπαράδες τους για τους συνομήλικους τους στη δοκιμαζόμενη Γάζα

Associated Press

Διαδήλωση στο Λίβανο, ορφανά παιδιά προσφέρουν τους κουμπαράδες τους για τους συνομήλικους τους στη δοκιμαζόμενη Γάζα
Την ίδια μέρα στη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν και τρία νοσοκομεία. Ούτε σ' αυτό υπήρξε αντίδραση. Αντίδραση πολιτική, γιατί λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν καταδικάζοντας το έγκλημα της Γάζας, καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, σε όλο τον κόσμο.

Διπλωματική υποκρισία και κυνισμός

Αντίθετα στη διπλωματία κυριαρχεί η προσπάθεια κερδίσματος χρόνου για να ολοκληρώσει το Ισραήλ το έγκλημά του, που είχε σχεδιάσει εδώ και μήνες, αλλά προβλήθηκε ως πρόσχημα η ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως όχι τυχαία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ που υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης», με λήψη μέτρων εκ μέρους των δύο χωρών, για τον «τερματισμό του εμπορίου όπλων στη Λωρίδα της Γάζας και έλεγχο των οδών μέσω των οποίων πραγματοποιείται», από το βράδυ της Παρασκευής άρχισαν τα πρώτα σενάρια ότι έχει αποφασιστεί ο τερματισμός των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Παράλληλες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κατάρ, με τη συμμετοχή αρκετών ηγετών των αραβικών χωρών, με τη Συρία και τη Χαμάς να καλεί τον αραβικό κόσμο να διακόψει σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, κίνηση που υιοθέτησαν Κατάρ και Μαυριτανία. Προηγήθηκε συνάντηση των χωρών του Κόλπου, που ακολουθούν την αμερικανική γραμμή, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ, η οποία μαζί με την Αίγυπτο δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την έκτακτη σύνοδο, αλλά θα παρευρεθούν στην προγραμματισμένη Σύνοδο της Δευτέρας στο Κουβέιτ, όπου θα συζητηθεί «και η Γάζα». Ολο αυτό το «κουβάρι» αναδεικνύει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ακόμα και αν σιγήσουν τα όπλα, αν δεν υπάρξει άρση του αποκλεισμού της Γάζας, δεν μπορέσει ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει δικό του ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος. Γι' αυτό όμως πρέπει να βάλουν πλάτη οι λαοί για να ηττηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας (2024-01-26 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας (2023-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό από τον κατοχικό στρατό (2023-11-10 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται το μακελειό στη Γάζα σε πλήρη συντονισμό με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις (2023-11-04 00:00:00.0)
Υποσχέθηκαν 5,4 δισ. δολάρια για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας (2014-10-14 00:00:00.0)
Η σφαγή συνεχίζεται μαζί με κινήσεις τακτικής (2014-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ