Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση 15,4% το Νοέμβρη

Εντατικότερους ρυθμούς έχει προσλάβει η πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζουν σημαντική πτώση, τόσο για τον τζίρο που είχαν τα εργοστάσια μεταποίησης όσο και των νέων παραγγελιών.

Για το μήνα Νοέμβρη του 2008 όταν η κρίση ήδη είχε χτυπήσει την καπιταλιστική οικονομία καταγράφηκαν τα παρακάτω:

  • Ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (τζίρος) -συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2007 - υποχώρησε 15,4%. Σε μέσα επίπεδα έτους ενισχύθηκε 9,7%. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο τζίρος στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (Νοέμβρης 2008) υποχώρησε 16,4% και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (που αποτελούν και πάγιες, καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών) υποχώρησε 16,4%. Ακόμη και ο κλάδος «τρόφιμα - ποτά» έχει εμφανίσει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 4,6%.
  • Ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία - αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής - υποχώρησε 13,4%. Οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (σε τρέχουσα χρηματική αξία) εμφανίζουν πτώση 12,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ