Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι

Σε δεκάδες σημεία οι συγκεντρώσεις των αγροτών με τα αγροτικά τους μηχανήματα

*

Συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ δηλώνουν οι αγρότες της Μακεδονίας, που από την Κυριακή βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στο δρόμο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας απέκλεισαν χτες οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούν μεταξύ άλλων κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους και αφορολόγητο πετρέλαιο. Διεκδικούν, επίσης, σημαντική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, με παράλληλη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ξαναβγήκαν στο δρόμο από την Κυριακή, ενώ το μπλόκο στη Χαλκηδόνα ενισχύθηκε και χτες και με άλλους αγρότες που προσήλθαν από τα γύρω χωριά στο χώρο της κινητοποίησης με τα τρακτέρ τους.

Σε αποκλεισμό του κόμβου της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης, προχώρησαν χτες με τα αγροτικά τους μηχανήματα και για μια ώρα, οι αγρότες της Καβάλας. Οπως ανακοίνωσε η Συντονιστική τους Επιτροπή σήμερα θα αποκλείσουν την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης.

Παράλληλα, αποκλεισμό της γέφυρας του Στρυμόνα αποφασίζουν οι αγρότες του Νομού Σερρών.

Από την Κυριακή έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στο ύψος της Νέας Τρίγλιας και οι αγρότες της Χαλκιδικής.

«Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και είναι αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αντιαγροτικών πολιτικών που εφαρμόζονται μας οδήγησαν και πάλι στους δρόμους», δηλώνει ο Γιώργος Τσακίρογλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ν. Φώκαιας. «Ολα τα προϊόντα μας είναι απούλητα στις αποθήκες. Αδιάθετα τα σιτάρια αλλά και από άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές, οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα. Από τις καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας, οι παραγωγοί αποζημιώνονται εν μέρει. Κι όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια άσχημη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης, φαντάζεστε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι αγρότες της χώρας μας».

Οι αγρότες του Κιλκίς απέκλεισαν χτες κεντρικούς κόμβους του νομού, μετά από απόφαση της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2.30, απέκλεισαν τους δρόμους Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, Κιλκίς - Σερρών και Κιλκίς - Αξιούπολης. Ενα πανό που υπογράφεται από την ΠΑΣΥ στο κεντρικό μπλόκο στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Κιλκίς γράφει:«Τα σιτάρια του Νομού είναι απούλητα»...

«Από την Κυριακή οι αγρότες του Κιλκίς έχουν εντείνει τον αγώνα τους, κλείνοντας συμβολικά τους δρόμους με τα τρακτέρ, που καθημερινά όλο και μεγαλώνει ο αριθμός τους», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Σοφιανίδης. Στο νομό μας υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση γιατί το 80% των σιτηρών είναι αδιάθετα. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην καταστροφή, αφού οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος πέφτουν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το αγελαδινό γάλα το αγοράζουν οι βιομηχανίες 5-6 λεπτά χαμηλότερα από ό,τι πριν λίγους μήνες, το πρόβειο το παίρνουν με κλειστή τιμή, η τιμή που δίνουν για το πρόβειο κρέας δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής».

«Στα μπλόκα - συνεχίζει - βλέπεις τη διάθεση των αγροτοκτηνοτρόφων για αγώνα. Η προσέλευση των νέων αγροτών είναι σημαντική, γιατί έχει ξεχειλίσει η αγανάκτησή τους καθώς νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν, αφού τα λεγόμενα προγράμματα γι' αυτούς δεν ήταν τίποτα άλλο από υποσχέσεις»...

Σήμερα αγρότες του Νομού Σερρών προγραμματίζουν να κλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα και συνάδελφοί τους από το Νομό Δράμας θα αποκλείσουν το τελωνείο της Εξοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα (2014-02-08 00:00:00.0)
Νέα μαζικοποίηση στα μπλόκα (2010-01-22 00:00:00.0)
Τα μπλόκα γερά κρατούν! (2002-02-07 00:00:00.0)
Σταθερά στις επάλξεις του αγώνα (2002-02-05 00:00:00.0)
Οχυρά παντού! (2002-01-29 00:00:00.0)
Η Θεσσαλία έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ