Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΚΚΕ και κρίση

Το ΚΚΕ, εδώ και πολύ καιρό, είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους της χώρας. Οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, για τους ρυθμούς αύξησης της ελληνικής οικονομίας, ήταν πανηγυρισμοί που δεν αφορούσαν τους εργαζόμενους. Και οι δύο τους θριαμβολογούσαν για τα επιχειρηματικά κέρδη. Για το γεγονός ότι - και οι μεν και οι δε - είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια μακρόχρονη πορεία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αδιαφορώντας για την κατάσταση και τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.

Το ΚΚΕ είχε ξεκάθαρη θέση και αργότερα. Οταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή την εμφάνιση της κρίσης αρχικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια και στην παραγωγή, ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι άλλο ΗΠΑ και άλλο ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι τέθηκε ως στόχος «ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να αποφεύγονται προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η απάντηση του Κόμματος δε χώραγε διπλή ανάγνωση: «Καμιά μορφή διαχείρισης - έλεγε - δεν μπορεί να ματαιώσει την κρίση», αφού «το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν είναι διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός».

Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα διατύπωσε τις εκτιμήσεις των κομμουνιστών για την επερχόμενη κρίση, την οποία οι εγκέφαλοι της ΕΕ και των ντόπιων απολογητών της ανακάλυψαν τώρα, διαβάζοντας τις εκθέσεις των Βρυξελλών. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο καπιταλισμός ο ίδιος, το εκμεταλλευτικό σύστημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων για τους λίγους και της συνεχούς αφαίμαξης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων οδηγεί σε αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Κρίσεις αναπόφευκτες και κατά το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών.

Το ΚΚΕ από το προηγούμενο φθινόπωρο είχε τονίσει πως οι εργαζόμενοι της χώρας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι οικονομικές κρίσεις, που μοιραία ξεσπούν στις διάφορες καπιταλιστικές χώρες, δείχνουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Το αντίθετο, μάλιστα. Αποτελεί ένα σύστημα πλήρους παρασιτισμού και σήψης, εξαιτίας της ίδιας του της φύσης, του ατομικού χαρακτήρα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της ατομικής ιδιοποίησης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ - αυτό και μόνον αυτό - κατάγγειλε, από την πρώτη στιγμή, τα δεκάδες δισεκατομμύρια που προώθησε η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, ως μέτρα που αποβλέπουν αποκλειστικά στη σωτηρία και στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, να ξεπεράσει τη φάση της δικής του κρίσης. Απέρριψε τις μεθοδεύσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου για μείωση της απασχόλησης και των αποδοχών των εργαζομένων και άλλα μέτρα υπονόμευσης της θέσης τους. Κατάγγειλε τους σχεδιασμούς των κυβερνώντων, που απεργάζονται νέα αντιδραστικά πακέτα μέτρων. Αποκάλυψε τους διάφορους οπορτουνιστές, που πρόβαλλαν ως λύση την ...ελεγχόμενη παροχέτευση νέων κεφαλαίων προς την πλουτοκρατία.

Οι κομμουνιστές, και τώρα, που η συζήτηση για την κρίση γενικεύεται, σταθερά και αποφασιστικά εξακολουθούν να κινούνται στην ίδια γραμμή. Η λαϊκή απάντηση είναι μία και μοναδική: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Στο μονόδρομο της στήριξης της ολιγαρχίας που ακολουθούν τα κόμματα του δικομματισμού και οι άλλοι οπαδοί της ΕΕ, οι εργαζόμενοι θα αντιτάξουν το μονόδρομο της προστασίας των δικών τους συμφερόντων, προχωρώντας σε κοινή πάλη αντεπίθεσης για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας λαός δεν σώνεται όσο βασιλεύει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα (2016-06-28 00:00:00.0)
Η ανακεφαλαιοποίηση ικανοποιεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όχι του λαού (2015-11-03 00:00:00.0)
Το σχέδιό τους να ξεσηκώσει την οργή των λαϊκών στρωμάτων (2008-10-14 00:00:00.0)
Βαθαίνει η παγκόσμια κρίση (2008-10-01 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι χρηματοδοτούν υπερκέρδη και ζημιές της πλουτοκρατίας (2008-09-26 00:00:00.0)
Τα εκατομμύρια των εργαζομένων πρώτα θύματα των κρίσεων (1998-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ