Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δείτε στον «902 TV»

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στην εκπομπή «δεν άνθισαν ματαίως..»
Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στην εκπομπή «δεν άνθισαν ματαίως..»
Ενδιαφέρουσες εκπομπές περιλαμβάνει και το σημερινό πρόγραμμα του «902 TV». Θα παρακολουθήσουμε:

Στις 18.00 «Γεύσεις παράδοσης». Επιμέλεια - παρουσίαση: Ευδοκία Πατσιλινάκου. Καλεσμένη της εκπομπής είναι η Μαρία Παυλοπούλου, η οποία παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο: «Αλμυρές γεύσεις - γλυκές απολαύσεις». Η Μαρία συγκέντρωσε τις οικογενειακές της συνταγές σε ένα εύχρηστο βιβλιαράκι και συζητάει μαζί με την Ευδοκία Πατσιλινάκου για όλες τις ...γεύσεις.

Στις 19.00 «Εμείς οι άλλοι». Ερευνα - παρουσίαση: Παύλος Ρούφας. Η εκπομπή ταξιδεύει στην Μπουρκίνα Φάσο της Κεντρικής Αφρικής και θα ακολουθήσει τον νεαρό Αμπού στο ταξίδι του προς την Ελλάδα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και αποτέλεσμα αυτής της φτώχειας είναι ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης που αφορά σχεδόν το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της Μπουρκίνα Φάσο, που σημαίνει «η πατρίδα των εντίμων ανθρώπων».

Ο Αμπού περιγράφει τη σκληρή ζωή στην πατρίδα του που χειμάζεται από την πείνα, μας περιγράφει το ταξίδι του προς τη χώρα μας αλλά κυρίως μας μιλάει για τα όνειρά του που είναι απλά. Να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά του, ώστε να μην πεθάνει από την πείνα.

Στις 22.:00 «Στην άκρη του νήματος». Ερευνα - παρουσίαση: Κώστας Τσίφτης, Βούλα Τσιβόλα, Μαρίνος Γκασιάμης. Η εκπομπή θα ασχοληθεί με την ενέργεια. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα από τους ιδιώτες; Ποιες είναι οι νέες μορφές ενέργειας; Επηρεάζουν ή όχι το περιβάλλον; Ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του;

Στις 23.00 Στον κατ' εξοχήν εκφραστή του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, σε μια εξέχουσα μορφή του ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού, στον έξοχο μεταφραστή, τον Νίκο Γκάτσο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «δεν άνθισαν ματαίως...», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Αδαμίδου. Στο σημερινό δεύτερο μέρος για τον αξέχαστο ποιητή μιλούν η ποιήτρια - σύντροφός του Αγαθή Δημητρούκα, η ποιήτρια Αλεξάνδρα Πλαστήρα και ο Σταύρος Καρτσωνάκης, εκπαιδευτικός, υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΠΤΔΕ.

Ο Νίκος Γκάτσος πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» το 1931 και «Ρυθμός» το 1933. Την ίδια περίοδο έγραψε κριτικά σημειώματα σε περιοδικά της εποχής. Το 1943 εξέδωσε από τις εκδόσεις «Αετός» (σε 308 αντίτυπα) το βιβλίο του «Αμοργός» με το ομώνυμο ποίημα, που έμελλε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, παρά τις πρώτες δυσμενείς κριτικές και αντιδράσεις.

Μεγάλη υπήρξε η προσφορά του σαν στιχουργός στο ελληνικό τραγούδι. Με την υψηλής ποιότητας και μεστή ποίησή του, ο Ν. Γκάτσος καθιερώθηκε σαν κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής.

«Πάει ο καιρός πάει ο καιρός που ήταν ο κόσμος δροσερός και καθ' αυγή ξεκινούσε μια πηγή για να ποτίσει όλη τη γη...»

Το γεμάτο νόημα αυτό τραγούδι απαγορεύτηκε από τη δικτατορία. Μετά την πτώση της, το 1974, ο ποιητής όμως θα απαντήσει: «Ηρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός πάνου στου κόσμου την πληγή ήρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός να ξαναχτίσετε τη γη...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ