Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Πιέζει τις εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εντός του 2009, ζητά με έκθεσή της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με παράλληλη προτροπή να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα του ονόματος, με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υποστηρίζει τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή Νίμιτς για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας το ταχύτερο δυνατόν», προκειμένου να μην αναβληθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές, τασσόμενοι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβάλει στη «σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Η έκθεση, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, με 67 ψήφους υπέρ, 7 κατά, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή, και δύο αποχές, ακολουθήθηκε από μία δεύτερη έκθεση σχετικά με την ενίσχυση των «δεσμών» και ιδιαίτερα των τρόπων παρέμβασης της ΕΕ, όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωβουλευτές στο κείμενο που αφορά στο Κοσσυφοπέδιο στηρίζουν πλήρως τη δημιουργία του νέου προτεκτοράτου, ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς την οριστική απόσχισή του και ζητώντας επέκταση της παρέμβασης της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX σε όλη του την επικράτεια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX, η οποία ζητούν να «αναπτυχθεί σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος βορείως του ποταμού Ibar, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ντε φάκτο εκτός της εμβέλειας των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, έτσι ώστε να προληφθούν περαιτέρω εξελίξεις στην κατεύθυνση του διαμελισμού».

Προειδοποιεί ακόμα τη Σερβία να αποδεχτεί το ρόλο της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η αντίθεσή της «αντιβαίνει στα συμφέροντα της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου και δεν είναι συμβατή ούτε συνάδει με τις βλέψεις της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ στέλνει μήνυμα για «ανάγκη συνοχής της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο».

Και οι δύο εκθέσεις αποτελούν απόδειξη των ιμπεριαλιστικών βλέψεων της ΕΕ στην περιοχή, η οποία προσπαθεί να επισπεύσει τα γεγονότα και πιέζει για αποφάσεις που θα της επιτρέψουν αμεσότερη και μεγαλύτερη παρέμβαση στην ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, δεδομένου και του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ