Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βεβηλώνουν την ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44

Τουλάχιστον ατυχής, για να μη μιλήσουμε για ιεροσυλία, η προσπάθεια του αρθρογράφου της χτεσινής «Αυγής» να συσχετίσει τον Δεκέμβρη του '44 με τον Δεκέμβρη του 2008, να εντοπίσει «αναλογίες» στο «λόγο της εξουσίας και τα στερεότυπά του», που στρεφόταν τότε εναντίον του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και σήμερα, όπως ισχυρίζεται, στρέφεται εναντίον του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με την παράθεση αποσπασμάτων από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στα «Αθηναϊκά Νέα» το Γενάρη του 1945.

Φαίνεται πως ο συντάκτης εμπνεύστηκε το άρθρο του από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν ακόμα και να εξισώνουν τους κουκουλοφόρους με τους αγωνιστές της Αντίστασης. Τι σχέση όμως έχει εκείνος ο Δεκέμβρης με αυτόν που μόλις «έφυγε»;

Τι σχέση έχει ένας ολόκληρος λαός, που, συσπειρωμένος στη συντριπτική του πλειοψηφία στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, είχε γράψει την εποποιία της Αντίστασης και είχε θέσει τις βάσεις μιας νέας εξουσίας, με τους κουκουλοφόρους που ξέσπαγαν σε βιτρίνες στο κέντρο της Αθήνας, των οποίων τα αυτιά χάιδευε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

Το Δεκέμβρη του '44 υπήρξε ένοπλη σύγκρουση ταξική, απ' τη μια μεριά ένας λαός κι απ' την άλλη η ντόπια ολιγαρχία και ο αγγλικός ιμπεριαλισμός που έστρεψαν εναντίον του τα όπλα, για να καθυποτάξουν το λαϊκό κίνημα, να συντρίψουν τις ΕΑΜικές οργανώσεις και το ΚΚΕ, να αφοπλίσουν τον ΕΛΑΣ. Αν υπάρχει εδώ μια αναλογία αυτή βρίσκεται στο ότι η δράση των κουκουλοφόρων το Δεκέμβρη του 2008 στόχευε ακριβώς στο να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, με άλλα μέσα, αλλά να το χτυπήσει.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού της Αθήνας που πλημμύρισαν τους δρόμους της τον Δεκέμβρη του '44, φωνάζοντας: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα», με τις μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων που συναγωνίζονταν στο σπάσιμο της βιτρίνας; Εκείνος ο λαός, συσπειρωμένος στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, ήταν πράγματι κίνδυνος - θάνατος για την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, απειλούσε την εξουσία τους. Και οι εντεταλμένοι απ' αυτούς αρθρογράφοι της εποχής ως τέτοιο τον αντιμετώπιζαν.

Τα αποσπάσματα άρθρων της εποχής που παραθέτει ο αρθρογράφος της «Αυγής» δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν γραφτεί για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτός δεν απείλησε ούτε φιλοδοξεί να απειλήσει την εξουσία της άρχουσας τάξης. Αρθρα σαν το χτεσινό της «Αυγής» είναι προσβολή στους δεκάδες νεκρούς της μάχης της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44, στην Ιστορία του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Πολύ δε περισσότερο που στοχεύουν να υπερασπιστούν σαν φυσικούς διαδόχους τους αυτούς που απεμπόλησαν και πρόδωσαν τις αξίες και τα οράματα αυτού του κινήματος, αυτά για τα οποία πολύ αίμα χύθηκε τότε.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κενά μνήμης... ή όταν έχεις την προβοκάτσια στο αίμα σου (2020-07-09 00:00:00.0)
Μακριά από τις ...κακοτοπιές η «Αυγή» (2009-08-28 00:00:00.0)
Χάνουν την ψυχραιμία τους όταν αποκαλύπτονται (2009-05-21 00:00:00.0)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ; (2009-01-13 00:00:00.0)
Οργάνωση, ρήξη και ανατροπή για τη νίκη (2008-12-17 00:00:00.0)
Καημό που τον έχουν... (2008-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ