Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να διαμορφώσουμε ισχυρό πόλο αντιπαράθεσης στην οργανωμένη δύναμη του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την παρέμβαση στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά

Το σύνθημα της αντεπίθεσης σημαίνει πως είμαστε σε αδιάκοπο πόλεμο με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Στην ομιλία του, ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε αναλυτικά σε ζητήματα που αφορούν και το πρώτο και το δεύτερο θέμα του 18ου Συνεδρίου. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την παρέμβασή του.

«Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τις προσυνεδρικές διαδικασίες. Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει, θα αξιολογήσει, θα πάρει τις αποφάσεις. Είναι βέβαιο πως θα είναι ένα Συνέδριο που θα κατακτήσει ιδιαίτερη θέση στην Ιστορία των Συνεδρίων του Κόμματος.

Μπορούμε σήμερα να υπογραμμίσουμε δυο συμπεράσματα γενικότερης σημασίας.

Το πρώτο συμπέρασμα: Καταφέραμε αυτό το διάστημα να συνδυάσουμε με επιτυχία μια ουσιαστική, ζωντανή συζήτηση για μεγάλα και στρατηγικής σημασίας ζητήματα του κινήματος και του Κόμματος με μια έντονη, μαζική, πολιτική και οργανωτική δράση για μεγάλα προβλήματα, που έφεραν στην πρώτη γραμμή οι εξελίξεις, όπως η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση της δολοφονίας του 15χρονου και τα προβλήματα που δημιούργησε η αγριότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η οργάνωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Κάθε Οργάνωση του Κόμματος, επίσης, είχε να αντιμετωπίσει μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα στο χώρο της. Βρίσκεται σε εξέλιξη η Οικονομική Εξόρμηση, που είναι επίσης μια μεγάλη οικονομική πολιτική και οργανωτική μάχη και προχωράει με επιτυχία.

Τα καταφέραμε καλά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα, επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή δουλειά. Τα καταφέραμε καλά, κατ' αρχήν σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και παρεμβάσεων.

Για την οικονομική κρίση και τη γραμμή πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος επεξεργαστήκαμε παραπέρα τις θέσεις μας. Για την κρατική βία και καταστολή και τη στάση του κινήματος κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως και για την ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης και για την προστασία του εργατικού λαϊκού κινήματος από τον εκφυλισμό και την προβοκάτσια. Για το Παλαιστινιακό αναδείξαμε την ουσία του προβλήματος από συνεπείς αντιιμπεριαλιστικές θέσεις.

Ασκήσαμε ευρύτερη επίδραση στον προσανατολισμό του λαού και της νεολαίας και ισχυρή πίεση στα κόμματα του δικομματισμού και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα και συμπεριφέρεται με τρόπο αξιοθρήνητο.

Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, είναι και αναδείχνεται στην πράξη σε αναντικατάστατη δύναμη για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, έμπειρη και αποφασισμένη, αναμφισβήτητη πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης απέναντι στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Είναι μια εγγύηση για το λαό και τα συμφέροντά του.

Τα καταφέραμε καλά και σε επίπεδο μαζικής δράσης και πρωτοβουλιών αυτό το διάστημα. Η επίσκεψη της ΓΓ στη Ραμάλα είχε ευρύτερη απήχηση. Αυτή τη στιγμή, ένα ολόκληρο κίνημα αναπτύσσεται, συγκέντρωσης φαρμάκων και άλλων εφοδίων για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν τα κάνουμε αυτά για να κερδίσουμε κανένα ψήφο αλλά από θέση αρχών».

Να εδραιώσουμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς στην καθημερινή δράση

«Αυτός ο συνδυασμός της εσωκομματικής συζήτησης και της μαζικής δράσης δείχνει το επίπεδο της ωριμότητας του Κόμματος, είναι βήματα και κατακτήσεις που απορρέουν από την ορθότητα της πολιτικής του και είναι μια ακόμα απόδειξη ότι είμαστε σε θέση, έχουμε τις προϋποθέσεις, τη δύναμη και τη θέληση να ανταποκριθούμε με επάρκεια στα μεγάλα καθήκοντα που θέτουν οι εξελίξεις.

Τον αντίπαλο δεν τον υποτιμάμε. Αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, στην πολιτική μας και στην πείρα μας και μπορούμε να ετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για σύνθετες και πιο σκληρές αναμετρήσεις.

Αν έχει κάποια αξία η αναφορά σ' αυτά τα συμπεράσματα είναι γιατί χρειάζεται να εδραιώσουμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς στην καθημερινή δράση. Αυτό είναι στόχος προς κατάκτηση. Να έχουμε, δηλαδή, μια πλούσια εσωκομματική συζήτηση με βάση την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις, συνδυασμένη ταυτόχρονα με μαζική δράση και οργανωμένη παρέμβαση του Κόμματος σε όλα τα μέτωπα. Αλλά με σαφή στόχο: Τον απεγκλωβισμό και τη συσπείρωση δυνάμεων στη γραμμή της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πάλης και την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Ο καθένας από μας στην προώθηση αυτού του στόχου πρέπει να κρίνεται. Βήματα γίνονται, αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε αυτήν την ικανότητα. Ολες μας οι δυνάμεις πρέπει να δουλεύουν μέσα στο κίνημα μ' αυτή τη γραμμή, μ' αυτή την επιδίωξη. Ωστε στην πράξη να γίνει τρόπος ζωής και στάσης το σύνθημα που είχαμε για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Κόμματος "πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση".

Το Κόμμα είναι σε θέση να περάσει σε αντεπίθεση

Το δεύτερο συμπέρασμα: Από τη συζήτηση που διεξάγεται σ' όλο το Κόμμα - και από τη σημερινή συζήτηση - προκύπτει ότι αναγνωρίζεται το βασικό συμπέρασμα των Θέσεων ότι το Κόμμα μας είναι σε θετική ανοδική πορεία και σε θέση να περάσει σε αντεπίθεση. Υπάρχει γενική συμφωνία σ' αυτό.

Είμαστε, λοιπόν, σύμφωνοι στη γενική κατεύθυνση. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό το στόχο πορευόμενοι σε μία απλή συνέχεια της μέχρι τώρα δουλειάς. Να ετοιμαστούμε για μια νέα εποποιία - όπως είπε χαρακτηριστικά στην εισηγητική της ομιλία η Γραμματέας της ΚΟΠ - της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στον αγώνα με τα μονοπώλια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε δύο κατευθύνσεις πρέπει να κινηθούμε. Η μία αφορά στην ενίσχυση της δουλειάς μας κατά κλάδο. Και εδώ πρέπει να ξεπεράσουμε αρκετές δυσκολίες, ώστε σωστά να συνδέουμε τα ειδικά με τα γενικότερα ζητήματα. Αυτή είναι η μία κατεύθυνση, όπως σωστά αναπτύσσεται από την εισήγηση.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης ο άλλος πόλος ανάπτυξης

Ομως, ταυτόχρονα, πρέπει να διαμορφώσουμε ισχυρό πόλο αντιπαράθεσης απέναντι στην οργανωμένη δύναμη του κεφαλαίου και των πολιτικών κομμάτων του στον Πειραιά. Και αυτό το ρόλο μπορεί να τον παίξει το ταξικό εργατικό κίνημα ως ηγέτης και πρωτεργάτης της συσπείρωσης όλων των δυνάμεων που θίγονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Παράδειγμα το ωράριο: Δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, αφορά και τους μικρομεσαίους, αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Είναι ζήτημα σύγκρουσης. Να ένα θέμα που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Αλλά και σε άλλα θέματα. Να δούμε τα κοινά συμφέροντα και να οξύνουμε την αντιπαράθεση.

Τι θα κρίνει αυτήν την πορεία συσπείρωσης και χειραφέτησης δυνάμεων; Η πάλη των ιδεών. Αυτό θα καθορίσει. Πρέπει, λοιπόν, να μπει στην πρώτη γραμμή ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Σαν άξονας στην καθημερινή μας δουλειά για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον όλων των εργαζομένων ως απάντηση σε αυτά, ως δρόμος ικανοποίησης των βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Ο ομιλητής σημείωσε πως πρέπει να προβληματιστούμε πώς θα ανεβάσουμε το ιδεολογικό μας επίπεδο και ποιους στόχους θα υπηρετεί η ιδεολογική δουλειά. Τόνισε πως το βάρος της ιδεολογικής προετοιμασίας πρέπει να διαπερνά και να υπηρετεί την κύρια κατεύθυνση του αγώνα: Οργάνωση, συμμαχία, ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή χωρίς ταλαντεύσεις. Δεν έχουμε δικαίωμα - τόνισε - να κρύβουμε από την εργατική τάξη ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Είναι θέμα συσχετισμού, οργάνωσης, προετοιμασίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό και στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης σταθερής πεποίθησης για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και την επικαιρότητά του, εξοπλισμένοι με τη δύναμη της γνώσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ