Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε για το μεροκάματο στα 75 του χρόνια

Τις συνέπειες που έχει για την εργατική τάξη η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου αναδεικνύει το θανατηφόρο «ατύχημα», χτες, στου Γκύζη. Νεκρός και στη Ρόδο, λίγο πριν πάρει σύνταξη

Το σημείο όπου χτες έχασε τη ζωή του ο 75χρονος εργάτης
Το σημείο όπου χτες έχασε τη ζωή του ο 75χρονος εργάτης
Ο εργάτης που, χτες το πρωί, έβαψε με το αίμα του τη νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή του Γκύζη ήταν αναγκασμένος να κυνηγά το μεροκάματο στα 75 (!) του χρόνια, αντί να απολαμβάνει μια σύνταξη αντάξια των χρόνων που δούλεψε στην οικοδομή και των πραγματικών του αναγκών. Το ίδιο και ο 60χρονος συνάδελφός του, που έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά το βαρύ τραυματισμό του, προχτές, σε λατομική εταιρεία όπου δούλευε, στη Ρόδο, λίγο καιρό πριν συνταξιοδοτηθεί.

Τα νέα θανατηφόρα «ατυχήματα», που ανεβάζουν τους νεκρούς εργάτες του 2009 σε 5, αναδεικνύουν τις δολοφονικές συνέπειες που επιφυλάσσει στην εργατική τάξη η ένταση της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης του κεφαλαίου. Αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνοντας διαχρονικά τις συντάξεις, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην υπηρεσία της μεγαλοεργοδοσίας, υποχρεώνουν τους εργάτες να δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να βρεθούν με το ένα πόδι στον τάφο.

Ο Ιωάννης Φωτίου του Ηλία, γεννημένος στις 13 Αυγούστου του 1934, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και το σώμα του «σφηνώθηκε» ανάμεσα στο σημείο όπου είχαν ξεκινήσει οι εκσκαφές και τα πρώτα καλούπια. Το «ατύχημα» έγινε χτες, λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί, στην οδό Μεγαλοπόλεως 39, σε έργο που κατασκευάζουν οι Κόρδας και Κυριαζής.

Μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του τοπικού του Παραρτήματος, που έσπευσαν στον τόπο του «ατυχήματος» (μετά από παρέμβαση των οποίων έφτασε στο σημείο και κλιμάκιο του ΣΕΠΕ), καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας. Οπως επισημαίνουν, «ήταν το τρίτο "ατύχημα" που έγινε την τελευταία περίοδο στο ίδιο έργο, χωρίς να έχει προλάβει καν να πέσει η πρώτη πλάκα. Πριν λίγες μέρες, ένας καλουπατζής χειρουργήθηκε επειδή τρυπήθηκε από μπετόβεργα. Αλλη μέρα, μπατάρισε ένα φορτηγάκι». Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως οι υπεύθυνοι ήταν εξαφανισμένοι.

Συνεθλίβη από τρυπάνι βράχου

Στη Ρόδο, το κορμί του 60χρονου Νικολάου Καραγιάννη συνεθλίβη, όταν το τρυπάνι που χειριζόταν (ειδικό για να τρυπά βράχο όπου μετά τοποθετούνται εκρηκτικά που χρειάζονται για την ανατίναξη και εξόρυξη του πετρώματος) «έπιασε» τα ρούχα του και τον παρέσυρε, καθώς - προχτές το μεσημέρι - δούλευε στη λατομική εταιρεία ΜΑΝΖΟΝ. Ο εργάτης ξεψύχησε δύο μέρες πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια και λίγο καιρό πριν πάρει σύνταξη. Μετά τον τραυματισμό του, μεταφέρθηκε σε κοντινή κλινική, όπου ξεψύχησε περίπου μετά από τρεις ώρες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου καταγγέλλοντας την εργοδοτική ασυδοσία και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους τόπους δουλειάς, καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που τους θεωρεί αναλώσιμο είδος και υπηρετεί την αύξηση των υπερκερδών της εργοδοσίας.

Χαρακτηριστικό της «σημασίας» που δίνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στη ζωή του εργάτη είναι πως, σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2007, στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ - αρμόδιο για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και της εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας) Πειραιά και Νότιου Αιγαίου (όπου ανήκουν τα Δωδεκάνησα) προβλέπονται 40 οργανικές θέσεις επιθεωρητών εργασίας. Από αυτούς, υπηρετούν μόλις οι 27, εκ των οποίων οι 24 στον Πειραιά. Δηλαδή, τρία άτομα πασχίζουν να «φέρουν βόλτα» όλο το Νότιο Αιγαίο.

Κινδύνευσαν τέσσερις εργάτες στην Κοζάνη

Στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας χρειάστηκε να μεταφερθούν, για προληπτικούς λόγους, τέσσερις εργαζόμενοι που πνίγηκαν από τους καπνούς, μετά από φωτιά που προκλήθηκε, προχτές το μεσημέρι, σε υπόγεια καλώδια (κάτω από καζάνι) της Μονάδας 2 στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ Κοζάνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων του χώρου, η πυρκαγιά πιθανά να οφείλεται σε ανάφλεξη από σπινθήρα και βρωμιές που δεν είχαν καθαριστεί καλά. Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς πνίγηκαν από τους καπνούς οι τέσσερις εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο χώρο και χρησιμοποίησαν μάσκες σκόνης για να προστατευτούν. Η Μονάδα για λόγους ασφαλείας είναι εκτός λειτουργίας έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε 3 ώρες για να θέσει εκτός κινδύνου τη Μονάδα.

Η ΚΟ ΔΕΗ Κοζάνης του ΚΚΕ υπογραμμίζει για άλλη μία φορά ότι «ατυχήματα» σαν κι αυτό οφείλονται στην πλημμελή συντήρηση του χώρου, εξαιτίας των ελλείψεων επαρκούς αριθμού μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού. Η εφαρμογή της πρότασης του ΚΚΕ για πρόσληψη 5.000 εργαζομένων μόνιμης, σταθερής, εξειδικευμένης εργασίας στα πλαίσια μιας δημόσιας ΔΕΗ, ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας, που θα έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο ατυχημάτων και την απώλεια παραγωγής ενέργειας, σημειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ