Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι πιο επικίνδυνες ακρίδες

«Εκτάσεις - φιλέτα πωλούνται σε όλη την Αφρική σε τιμή ευκαιρίας. Δεν πρόκειται για κάποια διεθνή μεσιτική εταιρεία που ανέλαβε δράση στην πολύπαθη ήπειρο, αλλά για μια πραγματικότητα. Κυβερνήσεις και ιδιωτικές πολυεθνικές του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου ανακαλύπτουν εκ νέου ότι η Μαύρη Ηπειρος προσφέρεται για ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση και για τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Στόχος των νέων αποικιοκρατών δεν είναι αυτή τη φορά τα δωρεάν εργατικά χέρια (δουλεμπόριο), τα διαμάντια ή το πετρέλαιο... Το νέο μήλο της Εριδας είναι η ίδια η γη (...)

Επενδύουν στην αυριανή πείνα

Αν αναρωτιέστε πώς αξιοποιήθηκαν τα πακέτα διάσωσης των τραπεζικών κολοσσών από την Αμερική και την ΕΕ κρατήστε την ανάσα σας. Οταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στην παραπαίουσα Wall Street, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs επιχειρούσαν να καταλάβουν τη βιομηχανία κτηνοτροφίας της Κίνας και τις αντίστοιχες εκτάσεις. Η Morgan Stanley, ένας εκ των επαιτών του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης, αγόρασε προσφάτως τα δικαιώματα 400.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία, ενώ ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος Landkom "ψώνισε" από την ίδια χώρα έκταση 1.000.000 στρεμμάτων (...)

Θα παράγουν αλλά δε θα τρώνε

Η αυτάρκεια στα τρόφιμα αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές τη νέα κυρίαρχη δύναμη στο διεθνές στερέωμα και οι πλούσιοι του πλανήτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους σ' αυτό το γήπεδο. Τι γίνεται όμως με τους πεινασμένους λαούς που βλέπουν τη γη τους να εκχωρείται σε ξένους επενδυτές με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες άλλων χωρών; (...) Αυτοί που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο απ' αυτή τη νέου τύπου αποικιοκρατία είναι οι μικροί καλλιεργητές (...) Ο Ζακ Ντιουφ του ΟΗΕ είναι ακόμα πιο σαφής: "Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα αποικιοκρατία όπου οι φτωχές χώρες θα παράγουν τροφές για τους πλούσιους εις βάρος των δικών τους πεινασμένων ανθρώπων"».

(τα αποσπάσματα από ρεπορτάζ στο ΠΟΝΤΙΚΙ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ