Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο δρόμο της κοινής πάλης

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς και τα δίκαια αιτήματά της δεν είναι μόνο μια μάχη επιβίωσης των ξωμάχων της πατρίδας μας. Στα μπλόκα με τα τρακτέρ των αγωνιζόμενων αγροτών, που πραγματοποιούν μια δυναμική κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, δίνεται ένας αγώνας που αφορά κάθε εργατική, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Σήμερα οι αγρότες παλεύουν εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Ενα ξεκλήρισμα που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό από το 30%, που ήταν πριν την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, στο 11,5% στα τέλη του 2008, και συνδέθηκε αυτόματα με την κάθετη μείωση της παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Η συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που οφείλεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνοδεύτηκε από τη μείωση συνολικά της αγροτικής παραγωγής, την καπιταλιστικοποίηση της παραγωγής, αφού όλο και μεγαλύτερο τμήμα της γης περνάει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών «αγροτών» και από εκεί το παραγόμενο προϊόν διοχετεύεται απευθείας στις «αλυσίδες» των εμποροβιομηχάνων. Η Ελλάδα ενώ ήταν χώρα παραγωγής αγροτικών προϊόντων, κάλυπτε τις ανάγκες και έκανε εξαγωγές, έχει μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής μεταλλαγμένων και άλλων αμφίβολης ποιότητας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε βάρος του λαού.

Φτηνά και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα μέσα από αυτή την καπιταλιστική «αλυσίδα» δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας, ούτε και να ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών, το αντίθετο μάλιστα, θα διευρύνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι υπόθεση μόνο της μικρομεσαίας αγροτιάς, που με την ΠΑΣΥ στα μπλόκα της διεκδικεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της, δεν αγωνίζεται μόνο για τα δικά της δίκια. Είναι πρώτ' απ' όλα πρόβλημα της εργατικής τάξης. Αυτή πρέπει να συμβάλει στον αγώνα για το αγροτικό πρόβλημα, μαζί βεβαίως με τη μικρομεσαία αγροτιά, με τους αυτοαπασχολούμενους.

Η επίλυση του διατροφικού προβλήματος είναι ένας από τους κρίκους για να χτιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά με τους εργαζομένους και τους ΕΒΕ. Αυτή την υπόθεση, πρώτα και κύρια, πρέπει να την πάρει πάνω της η ίδια η εργατική τάξη. Ελπιδοφόρο σημάδι πάνω σ' αυτή την κοινή προσπάθεια ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΠΑΜΕ αλλά και δεκάδες ταξικά σωματεία και συνδικάτα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ. Σήμερα χρειάζεται να αναπτυχθεί ενιαία δράση ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενος, που θα συνδυαστεί με ενεργητική συμμετοχή του «ενός» στους αγώνες του «άλλου», με την ανάπτυξη κοινών συντονισμένων αγώνων για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους, με την ανάπτυξη ενός δυναμικού λαϊκού κινήματος που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας. Μιας συμμαχίας που θα διεκδικήσει την πολιτική εξουσία για τη λαϊκή οικονομία που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, πάνω στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και της γης, και δίπλα τους τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τη δημιουργία του κρατικού εμπορίου και τη συνολική ανάπτυξη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, εξασφαλίζοντας μια πραγματικά ανθρώπινη ζωή για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ