Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ωφελημένοι θα είναι πάλι οι λίγοι

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη στη συζήτηση νομοσχεδίου για τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ

Θέματα που αφορούν τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ρυθμίζει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν τη συγκρότηση διάφορων επιτροπών που θα παρακολουθούν την όλη υπόθεση, ενώ επέρχεται και η τυπική προσαρμογή της νομοθεσίας στους κοινοτικούς κανονισμούς.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, αναφέρθηκε γενικότερα στα διάφορα «πακέτα» της ΕΕ που τόσο πολυδιαφημίζονται στη χώρα μας και τόνισε ότι η διαφωνία του Κόμματος με αυτά αφορά τη στρατηγική τους κατεύθυνση.

Οταν σχεδιάζεται το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είπε ο βουλευτής, δεν μπορεί να μη γίνεται από την κυβέρνηση ένας απολογισμός για το τι έγινε με το δεύτερο «πακέτο» ή με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ). Ανέφερε ως παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Αχαΐα με τα ΜΟΠ, λέγοντας ότι δε δόθηκε ούτε δραχμή για την «Πειραϊκή - Πατραϊκή» ή τον «Λαδόπουλο», δύο από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα την αύξηση της στρατιάς των ανέργων, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε ποιους πήγαν τα σχετικά κονδύλια.

Ο Π. Κοσιώνης σχολιάζοντας τα όσα λέγονται ότι με τα διάφορα «πακέτα» θα επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι πρόκειται για «μύθο» αφού, για παράδειγμα, η ελληνική βιομηχανία καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ. Η μεταποίηση έχει υποχωρήσει μέχρι στασιμότητας, ενώ η είσοδος στην ΕΟΚ είχε σαν αποτέλεσμα και τη μείωση των εξαγωγών. Η παραπάνω αρνητική κατάσταση, είπε ο βουλευτής, θα επιδεινωθεί, αφού το χάσμα ανάμεσα στις χώρες πλαταίνει και βαθαίνει.

Μια άλλη παράμετρος είναι αυτή του εισοδήματος των εργαζομένων που όλα αυτά τα χρόνια έχει μειωθεί, σε αντίθεση με τα κέρδη των βιομηχάνων που σημείωσαν αλματώδη αύξηση - δείγμα για το ποιοι ήταν οι ωφελημένοι από όλα αυτά τα «πακέτα» της ΕΕ. Οσον αφορά τις λεπτομέρειες για την κατανομή του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και τα αποτελέσματα που υπήρξαν μέχρι τώρα, ο Π. Κοσιώνης επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ