Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Μύλος» με τις «ανεξάρτητες αρχές»

Προτάσεις που δε διασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα των «Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών» συζητήθηκαν χτες στη Βουλή

Με την τελευταία ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον τρόπο συγκρότησης των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (ΕΡΣ κ.ά.).

Στη συνεδρίαση η ΝΔ εμφανίστηκε με τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για το θέμα, αφού άλλα πρότεινε ο εισηγητής της Γ. Βαρβιτσιώτης, άλλα ο Π. Παυλόπουλος, διαφορετική γνώμη είχε ο Κ. Μητσοτάκης και σε άλλο μήκος κύματος ήταν ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Συγκεκριμένα ο Γ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε η συγκρότηση των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής (μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο, οι αντιπρόεδροι, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών).

Από τη μεριά του ο Π. Παυλόπουλος πρότεινε οι μονοπρόσωπες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές (Συνήγορος του Πολίτη κ.ά.) και οι πρόεδροι των συλλογικών να εκλέγονται από τη διάσκεψη των προέδρων με πλειοψηφία 4/5. Για τα μέλη των συλλογικών αρχών να υπάρχει πρόταση των κομμάτων κατά αναλογία της δύναμής τους στο τριπλάσιο και η επιλογή να γίνεται από την επιτροπή Θεσμών ή την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με πλειοψηφία 3/5 σε τρεις ψηφοφορίες.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία κάθε κόμμα να προτείνει τα μέλη που του αναλογούν με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια που υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος και με τη θητεία που επίσης προβλέπει ο νόμος.

Η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ζήτησε η συγκρότηση να γίνεται με πλειοψηφία 4/5 από τη διάσκεψη των προέδρων και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή να λειτουργεί πλέον η κάθε ανεξάρτητη διοικητική αρχή ως απλή δημόσια υπηρεσία.

Την απόλυτη αντίθεσή του με την πρόταση Παυλόπουλου εξέφρασε στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι προέχει η διακομματική συμφωνία για τη συγκρότηση των αρχών με επιλογές υπεράνω κομμάτων. Το αλαλούμ από τη μεριά της ΝΔ συμπλήρωσε ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος πρότεινε η συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία όχι κάποιας επιτροπής αλλά της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης πρότεινε η συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται με πλειοψηφία 4/5 της διάσκεψης των προέδρων, αλλά, για να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα, να έχουν τα κόμματα τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις.

Τελικά, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος παρά το ότι η αρχική του πρόταση προέβλεπε πλειοψηφία 3/5 της διάσκεψης των προέδρων δήλωσε ότι αποδέχεται την πλειοψηφία των 4/5, αλλά με την αίρεση ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία τότε τα μέλη της διοικητικής αρχής θα διορίζονται από την κυβέρνηση και σε τακτό χρονικό διάστημα το θέμα θα επανέρχεται στη διάσκεψη των προέδρων. Απέφυγε, όμως, κάθε δέσμευση για την αντιπροσωπευτικότητα στη σύνθεση των διοικητικών αρχών.

Στην ενότητα των άρθρων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι με την αναθεώρηση κατοχυρώνονται συνταγματικά ο Α και Β βαθμός αυτοδιοίκησης, αλλά είπε ότι για τη χώρα μας αποτελεί επικίνδυνη πολυτέλεια η καθιέρωση και Γ` βαθμού αυτοδιοίκησης.

Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό με αποστολή της Βουλής ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος θα τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων άρθρων στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ