Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Το ΚΚΕ για την αγροτιά

«Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το ποσοστό του Αγροτικού Προϊόντος στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας να μειωθεί από 5,74% το 2000 στο 3% το 2007 και το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο από 1,029 δισ. ευρώ να φτάσει στα 2,998 δισ. ευρώ. Βασικές καλλιέργειες, όπως ο καπνός, τα τεύτλα, το βαμβάκι, η σταφίδα κ.ά., αποδεκατίστηκαν ή μειώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κλείσουν σημαντικά εργοστάσια και να αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο (...).

Το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται από τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τον αποδεκατισμό των επιδοτήσεων.

Στην περίοδο 2004-2007, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 22,9%, ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μόνο κατά 14,8% (...) τη φετινή χρονιά οι τιμές των βασικότερων αγροτικών εφοδίων, όπως των λιπασμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, λάδι, βιομηχανικά ροδάκινα, είναι μικρότερες από τις περσινές και στα περισσότερα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο από τον πληθωρισμό, επειδή και με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πάγωσαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας του 2000-02 (...). Ο αποδεκατισμός των επιδοτήσεων διαψεύδει στην πράξη, τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ διασφάλισαν το εισόδημα των αγροτών που προέρχεται από τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013.

Η αγροτική απασχόληση μειώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και αν σε αυτές προστεθούν οι άνεργοι των γεωργικών βιομηχανιών που κλείνουν, η ανεργία στην ύπαιθρο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις (...).

Ασύδοτοι οι εμποροβιομήχανοι

Η ασυδοσία και η επιθετικότητα των εμποροβιομηχάνων με τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων έχει προσλάβει προκλητικές διαστάσεις. Τα κέρδη των βιομηχανιών τροφίμων το πρώτο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 278,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η κατάσταση έχει γυρίσει μισόν αιώνα πίσω, με αποτέλεσμα οι αγρότες να παραδίνουν την παραγωγή τους στους εμποροβιομηχάνους και να μην ξέρουν πότε θα πληρωθούν, αλλά ούτε και την τιμή πώλησης. Ξεκίνησε η σπορά των σιτηρών και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι σιτοπαραγωγοί για την περσινή τους παραγωγή. Η επιθετικότητά τους αυτή ενισχύεται (...) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γνωστά καρτέλ (...).

Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης και αποτελούν εμπαιγμό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση 35 ευρώ/χρόνο τα δύο επόμενα χρόνια για να φθάσει η κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ τα 400 ευρώ/μήνα το 2010. Με την ακρίβεια που καλπάζει και τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται και στο σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι αγροτικές συντάξεις δε φθάνουν ούτε για τα προσωπικά έξοδα των ξωμάχων.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές ζημιές ειδικά αυτές που αφορούν στο αγροτικό κεφάλαιο, ενώ τα δυσθεώρητα χρέη του ΕΛΓΑ, που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ υπονομεύουν το μέλλον του (...)

(...) τα ποσά των επιδοτήσεων στην περίοδο 2007-2013 θα παραμείνουν καθηλωμένα στο μέσο όρο της τριετίας 2000-02, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται από τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιους ρυθμούς μεγαλύτερους του 4,0%.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντιαγροτική της πολιτική προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, που προσπαθεί να την εκτονώσει με κάθε μέσο και τρόπο. Σταθερούς συμμάχους σ' αυτήν την προσπάθεια έχει τις ηγεσίες των ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ που χειροκρότησαν τους νέους κανονισμούς για το κρασί και το βαμβάκι, καλλιεργούν τη μοιρολατρία με τη θεωρία του μονόδρομου και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες με τις παραπομπές των προβλημάτων τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (...).

Τη δυσαρέσκεια των αγροτών προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και το ΠΑΣΟΚ, που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξαθλίωσή τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο για τις χαμηλές τιμές των δημητριακών, γιατί το 2003 ψήφισε τον κανονισμό για τα δημητριακά που ισχύει μέχρι το 2013 και προβλέπει τιμή παρέμβασης 10 λεπτά/κιλό. Ψήφισε τη νέα ΚΑΠ, που εκφύλισε και κατάργησε τους μηχανισμούς παρέμβασης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, αποσύνδεσε τις επιδοτήσεις από την παραγωγή και τις πάγωσε μέχρι το 2013 στο μέσο όρο της τριετίας 2000-02, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν από τον πληθωρισμό.

Τα αιτήματα που στηρίζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς για:

  • Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, με αφορολόγητο πετρέλαιο και χαμηλά επιτόκια της ΑΤΕ.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Εκδημοκρατισμό και στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών για να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
  • Σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αλλαγή του προσανατολισμού και κριτηρίων ένταξης στα κοινοτικά προγράμματα, για να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να εντάσσονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργατοαγρότες, που το εξωγεωργικό τους εισόδημα είναι μικρότερο των 15.000 ευρώ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, για να υπάρχει πλήρης αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα τους, μπορούν με τους αγώνες τους να ανατρέψουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει. Για να έχουν, όμως, οι αγώνες τους ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο δικομματισμό, που είναι υπεύθυνος για την εξαθλίωσή τους. Να απαγκιστρωθούν από τη ΝΔ και να ξεσκεπάσουν τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ. Να αντισταθούν στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που προσπαθούν να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες και μοιρολατρία στους μικρομεσαίους αγρότες ότι η ΚΑΠ είναι μονόδρομος και μπορεί να γίνει φιλοαγροτική αν αλλάξει ο διαχειριστής (...). Αυτή η πολιτική, όμως, συγκρούεται με την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων».

*

(Από την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, που κατατέθηκε προς την κυβέρνηση, Οκτώβρης 2008).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ