Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ματωμένος θρόνος

Σκηνή από την ταινία του Ακίρα Κουροσάβα
Σκηνή από την ταινία του Ακίρα Κουροσάβα
Την ταινία «Ο θρόνος του αίματος» θα προβάλει απόψε στις 22.30 το κανάλι «ΒΟΥΛΗ». Πρόκειται για μια επική ταινία, του Ακίρα Κουροσάβα, που γυρίστηκε το 1957 και είναι βασισμένη στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης προσαρμόζει τους μαγικούς διαλόγους του Σαίξπηρ στις φόρμες του παραδοσιακού θεάτρου της Ιαπωνίας «Νόα». Οι υπνωτικές κινήσεις των ηθοποιών είναι το κύριο χαρακτηριστικό του θεάτρου «Νόα». Η ταινία μεταφέρει τον «Μάκβεθ» στον ιαπωνικό φεουδαρχικό μεσαίωνα, ακολουθώντας, ωστόσο, πιστά το πρωτότυπο στη δράση και στη μορφή, αφού το έργο χωρίζεται σε πράξεις. Δύο πολεμιστές επιστρέφουν στο κάστρο του αφέντη τους μετά από μια νικηφόρα μάχη. Στο δρόμο της επιστροφής, ένας από τους πολεμιστές συναντά ένα πνεύμα, που του λέει ότι σύντομα θα γίνει ο αφέντης του κάστρου, αλλά ο γιος του θα του πάρει την εξουσία. Ο πολεμιστής τότε αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις. Παίζουν: Τοσίρο Μιφούνε, Ισούζου Γιαμάντα, Μινόρου Τσιάκο, Τακάσι Σιμούρα, Χιρόσι Τακικάβα.

«Αλικο γράμμα»

Τις δυσκολίες μιας γυναίκας που θέλει να ζήσει τη ζωή της στην Αμερική του 1600 περιγράφει η ταινία εποχής σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Τζόφι.

Η ιστορία μάς μεταφέρει στην Αμερική του 1660: Η Εστερ Πριν μεταναστεύει στη Φιλαδέλφεια, εγκαταλείποντας τη συντηρητική Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα καινούριο σπιτικό για εκείνη και τον σύζυγό της Ρότζερ, σ' ένα κλίμα θρησκευτικής ελευθερίας. Ομως, οι ντόπιοι παρουσιάζονται πιο πουριτανοί ακόμα και από τους συμπατριώτες της, γι' αυτό και η Εστερ, αψηφώντας τους νόμους της αποικίας, αποφασίζει να εγκατασταθεί σ' ένα μέρος απομακρυσμένο από την πόλη, όπου ζει μόνη της και με τους δικούς της κανόνες, εν αναμονή της άφιξης του συζύγου της. Γίνεται φίλη με τον ιερέα της πόλης Αρθουρ Ντάιμσντεϊλ, έναν ελεύθερα σκεπτόμενο και δυναμικό άντρα, ενώ γρήγορα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια αμοιβαία έλξη. Αν και ποθούν ο ένας τον άλλο, δεν προχωρούν τη σχέση τους, μέχρι που η Εστερ μαθαίνει ότι ο σύζυγός της σφαγιάστηκε από Ινδιάνους. Καρπός του έρωτά τους, ένα παιδί με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο στους κόλπους της συντηρητικής κοινωνίας. Η Εστερ καταδικάζεται να φέρει συνεχώς στο στήθος της ένα κόκκινο γράμμα, ως δείγμα του ότι έχει διαπράξει μοιχεία, ενώ εξοστρακίζεται από τις δραστηριότητες της πόλης. Τότε εμφανίζεται ζωντανός ο σύζυγός της και κυκλοφορώντας με ψεύτικη ταυτότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον πατέρα του παιδιού της Εστερ... Πρωταγωνιστούν:Ντέμι Μουρ, Γκάρι Ολντμαν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζόαν Πλόουραϊτ, Ρόμπερτ Πρόσκι, Τζέιμς Μπίαρντεν (ΝΕΤ 23.00)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάκβεθ (2015-10-08 00:00:00.0)
Ριχάρδος ο τρίτος (2011-09-13 00:00:00.0)
Μάκβεθ (2010-12-12 00:00:00.0)
«Γέφυρα» στην αγάπη (2010-10-22 00:00:00.0)
Η χορωδία και ο «Οθέλλος» (2007-04-11 00:00:00.0)
«Μάκβεθ» από τη Λυρική (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ