Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τακτικές κινήσεις για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνάντηση με τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων είχε χτες στο Καπιτώλιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα σε ό,τι αφορά την προώθηση του προγράμματος ενίσχυσης του κεφαλαίου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων καλούσαν τους συναδέλφους τους να αντιταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σημειώνεται, επίσης, πως αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) ορκίστηκε με 60 ψήφους υπέρ και 34 κατά από τη Γερουσία νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ο Τίμοθι Γκάιτνερ και υποσχέθηκε να «ενεργήσει τάχιστα» στην προώθηση του προγράμματος ενίσχυσης του κεφαλαίου, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Γκάιτνερ καθώς και αυτός στηρίζει το λεγόμενο «Σχέδιο Σωτηρίας Πόλσον» για τις τράπεζες, ενισχύοντας το κεφάλαιο, και ετοιμάζοντας την προώθηση παραπέρα λιτότητας για τον αμερικανικό λαό.

Στο μεταξύ, στη Στρατιωτική Επιτροπή της Γερουσίας ξεδιπλώθηκαν τα σχέδια ενίσχυσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως θα αποσταλούν δύο ακόμα ταξιαρχίες μέχρι τα τέλη της άνοιξης και μια τρίτη στα τέλη του καλοκαιριού, για την παραπέρα συνέχιση της κατοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά από αυτό μπορεί να αποσταλούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ενέργεια όμως που θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του υπουργείου Αμυνας να οικοδομήσει μεγαλύτερες υποδομές. Δεν παρέλειψε επίσης να υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τα μέλη της αλ Κάιντα «όπου και αν είναι», δείχνοντας ουσιαστικά το Πακιστάν, όπου σύμφωνα με την Ουάσιγκτον διαθέτει σημαντικές βάσεις υποστήριξης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Περιέγραψε, επίσης, το Αφγανιστάν ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση των ΗΠΑ, όπου θα δοθεί «μια μακρά και δύσκολη μάχη» σε μια προσπάθεια να ...διασωθεί «η χώρα που έχει πολιορκηθεί από διαφθορά και αυξανόμενη βία», με στόχο «την εξασφάλιση ότι οι τρομοκράτες δε θα επανακτήσουν και πάλι τον έλεγχο της περιοχής και να τη χρησιμοποιήσουν για συντονισμένες επιθέσεις».

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, και παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου για μια «υπεύθυνη» αποχώρηση, ο Γκέιτς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος και πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναμένει μια διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας εκεί «για πολλά χρόνια» και πως «μπορεί να έρχονται δύσκολες ημέρες για τα στρατεύματά μας» εκεί.

Τέλος, με εκκλήσεις προς την Ευρώπη να στηρίξει την Αμερική, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, υποστήριξε πως η Ευρώπη «θα πρέπει να έχει την ικανότητα να γίνει ο εταίρος που αναζητεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Αμερική είναι έτοιμη να διοικήσει ακόμα μία φορά», καθώς ο Ομπάμα κατέδειξε πως «προτίθεται να αναλάβει τα ηνία στην παγκόσμια σκηνή»... Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «η νέα εποχή διαλόγου» με τις ΗΠΑ προϋποθέτει πως «η Ευρώπη θα έχει μια ενοποιημένη απάντηση». «Πιστεύω πως μια ΕΕ δυνατή και αποτελεσματική είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ», υποστήριξε.

Επίσης, χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Νικολά Σαρκοζί και Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ρόμπερτ Γκιμπς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ