Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ - «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» 2009
Ενταση της αντιδραστικής πολιτικής

Σε «μικρότερο δυνατό κόστος» και «μέγιστη ευελιξία» στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στοχεύει το ΥΠΠΟ το 2009. Γεγονός που προαναγγέλλει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του έργου της.

Οπως απέδειξε η επί δεκαετίες δικομματική εναλλαγή στο ΥΠΠΟ, «μικρότερο δυνατό κόστος» δε σημαίνει οικονομικός ορθολογισμός, αλλά μείωση των κονδυλίων για την πολιτιστική κληρονομιά (ενώ είναι γαλαντόμο με το κεφάλαιο). Ο περιορισμός κονδυλίων οδηγεί και στην «καραμέλα» περί «ευελιξίας», που σημαίνει: Εργολαβίες σε ιδιώτες. Λειτουργία των φορέων του ΥΠΠΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημιουργία διαφόρων νομικών προσώπων που «σαλαμοποιούν» την κρατική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της «αγοράς». Γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας, της «χορηγίας» και όλων των «παρελκόμενων» της αντιδραστικής πολιτικής που επέφερε τα σημερινά χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στους στόχους του «επιχειρησιακού σχεδίου» του 2009, που αφορά στις Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων - Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται ως «βασική προτεραιότητα» το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ), η σύνδεση του «κόστους» με την «αποτελεσματικότητα» (σ.σ. δηλαδή «ξεζούμισμα» της «αποψιλωμένης» Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) και το ιδεολόγημα περί μετατροπής της Αρχαιολογίας από κρατική... σε «δημόσια», δηλαδή μεγαλύτερη «εισβολή» ιδιωτών («Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», «Φίλοι» μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κλπ., που ήδη «ξεφυτρώνουν»).

Ειδικά για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, το ΥΠΠΟ εμφανίζεται κυνικότατο προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναφέροντας ότι «παρά τη μερική στελέχωση», το Γ΄ ΚΠΣ «αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ»! Δηλαδή: «Αφού τα βγάλατε πέρα με το Γ΄ ΚΠΣ, παρά τα χάλια σας, θα τα καταφέρετε και με το ΕΣΠΑ».

Για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι «στόχοι» θεωρούν ως μόνο «μείζον θέμα» το φυλακτικό προσωπικό και τη «φθίνουσα πορεία των μονίμων φυλάκων»! Για το τι θα κάνει γι' αυτό το θέμα η πολιτική ηγεσία δε μιλά. Μιλά, όμως, για «ενίσχυση» των σωστικών ανασκαφών, επειδή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν «μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων». Δε λέει, όμως, ούτε πώς θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

Οσο για τις αρχαιότητες, απαιτείται «συνύπαρξή» τους με «αναπτυξιακά έργα». Ωστόσο, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διάλυσης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις εκσκαφές για το μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός «Βενιζέλος»), διότι ήταν «αποσπασματικές» (!).

  • «Εμβόλιμες» συνεδριάσεις, με κατηγοριοποίηση θεμάτων (π.χ. υποθέσεις που αφορούν στον «μέσο πολίτη», ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, από το ΚΑΣ. Μένει να δούμε αν ο μεγαλύτερος φόρτος που θα πέσει στις ελάχιστες δυνάμεις των υπηρεσιών θα ωφελήσει το «μέσο πολίτη», αλλά και τι πραγματικά εννοεί με αυτόν τον όρο ο υπουργός...).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ