Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ Α. ΟΛΓΚΑΤΣ
«Προσεκτικές» κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση

Στην κατεύθυνση «να αξιοποιηθεί η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα των αγνοουμένων και έχει εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία», θα κινηθεί η κυβέρνηση για το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρη.

Η υπουργός υποστήριξε ότι «απαιτούνται καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά τους και όχι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων». Ειδικά για το ενδεχόμενο της παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Ντ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αφού «η υπόθεση Ολγκάτς δε φαίνεται ότι πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για παραπομπή».

Αναγγέλλοντας επιπλέον διπλωματικές ενέργειες, η υπουργός δήλωσε πως «θα θέσουμε το θέμα της Ομολογίας Ολγκάτς και στα πλαίσια του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης. Στην Επιτροπή αυτή η Ελλάδα εγείρει κάθε χρόνο το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και στη Γενεύη».

Ερευνα από τον τουρκικό στρατό

Στο μεταξύ, έρευνα ξεκίνησε χτες ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με δηλώσεις του ταξιάρχου Μετίν Γκουράκ, αναφορικά με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, Αττίλα Ολγκάτς, στην οποία υποστήριξε ότι σκότωσε 10 Ελληνοκύπριους κατά την εισβολή του 1974, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αιχμάλωτοι. Ερευνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά και η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, σύμφωνα με το διευθυντή του Λεμί Μπιλγίν, αλλά και ότι απαγόρευσε τη συμμετοχή του Ολγκάτς σε οποιαδήποτε παράσταση και ζήτησε τη συνταξιοδότησή του από τον οργανισμό του θεάτρου, στο οποίο ήταν στέλεχος επί 45 χρόνια.

Η απολογία Ολγκάτς είχε σαν επακόλουθο σειρά δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και του Τούρκου καθηγητή και συγγραφέα, Γιαλτσίν Κιουτσούκ, που ανακρίθηκε και για την υπόθεση της «Εργκένεγκον», φίλου του ηθοποιού, ο οποίος επίσης υπηρέτησε στην Κύπρο κατά την εισβολή και έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο Ατ. Ολγκάτς «δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά στην επιχείρηση στην Κύπρο. Ηταν ηθοποιός όχι πολεμιστής. Μετά από λίγο διάστημα τον στείλαμε πίσω στην Τουρκία. Εμένα με έστειλαν για επιχειρήσεις εκκαθάρισης».

Παράλληλα ο Γ. Κιουτσούκ υποστήριξε ότι εκείνος είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Τύμβου, υποστηρίζοντας ότι είδε θηριωδίες εκ μέρους Τούρκων στρατιωτών εναντίον Ελληνοκυπρίων και τις οποίες κατέκρινε. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, που περιλήφθηκαν και στο βιβλίο του συγγραφέα Ρονί Αλασόρ, ο Γ. Κιουτσούκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα προσωπική εμπειρία από συμβάντα επιθέσεων, φόνων, και λεηλασιών εναντίον Ελληνοκυπρίων πολιτών. Πολλοί αξιωματικοί ήταν απάνθρωποι και έκαναν λεηλασίες, ιδιαίτερα οι ακροδεξιοί φασίστες, στρατιώτες, υπολοχαγοί και δεκανείς ήταν επικεφαλής των δολοφονιών και των λεηλασιών», ενώ στο ίδιο βιβλίο περιέγραφε τον Ραούφ Ντενκτάς ως «άνθρωπο του βαθέος κράτους» και «το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στο Κυπριακό»...

Ο Αντρος Κυπριανού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επανέλαβε χτες ότι το θέμα των αποκαλύψεων για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων κατά την τουρκική εισβολή «δεν πρέπει να προσωποποιείται», σημειώνοντας ότι «υπόλογη είναι η Τουρκία». Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Τούρκου συγγραφέα, ο Α. Κυπριανού επισήμανε ότι «αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν απλώς αυτό το οποίο εμείς γνωρίζαμε από το 1974. Οτι η Τουρκία χρησιμοποίησε βαρβαρότητα και θηριωδία κατά τη διάρκεια της εισβολής», προσθέτοντας ότι γι' αυτό «επικροτούμε τις υπεύθυνες ενέργειες οι οποίες γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, για να παραπεμφθούν αυτά τα ζητήματα σε εκείνα τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και επισταμένα, για να αποδοθούν και ευθύνες εκεί όπου ανήκουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ