Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Τα προβλήματα της «νέας» Βουλής

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Βουλής ήταν «σιδερόφραχτη» χτες στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες κομάντο του στρατού βρίσκονταν τοποθετημένοι σε καίριες θέσεις στο κτίριο του Κοινοβουλίου και γύρω από αυτό, ενώ την περιοχή επιτηρούσαν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, στο βορρά της χώρας, όπου εδώ και 17 χρόνια διεξάγεται ένας ανελέητος εμφύλιος μεταξύ των μειονοτικών Ταμίλ και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, εννέα αντάρτες και πέντε στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή σε σκληρές συγκρούσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, η σύγκρουση ξέσπασε μετά από επίθεση των ανταρτών «Τίγρεων των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ» σε στρατόπεδο, που είναι η πρώτη από τις 10 του Οκτώβρη, όταν έγιναν οι γενικές εκλογές στη χώρα.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από την επανεκλεγείσα Πρόεδρο, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τα «μικρά» κόμματα ώστε να δώσουν την απαραίτητη για την εξασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας στη Βουλή υποστήριξη στο κόμμα της, τη Λαϊκή Συμμαχία.

Η Καμαρατούνγκα, η οποία ήλπιζε σε ευρεία πλειοψηφία για να καταφέρει να εφαρμόσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για την επίτευξη «ειρήνης» στο νησί, δηλαδή να διαλύσει στρατιωτικά το κίνημα «Τίγρεις» και μετά να παραχωρήσει αυτονομία στο Βορρά, όπου οι Ταμίλ πλειοψηφούν, βλέπει τα σχέδιά της να ναυαγούν. Πλέον μιλά για μια κατάσταση «ανάλογη αυτής της Μέσης Ανατολής», που «θα πάρει αρκετές δεκαετίες» για να λυθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ