Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις

Αγαπητοί σύντροφοι,

1. Σαν συνταξιούχος που είμαι, είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου και μπόρεσα να διαβάσω τις Θέσεις αρκετές φορές. Κατά τη γνώμη μου, είναι σωστές, δηλαδή αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα και βαθαίνουν παραπέρα τους προβληματισμούς γύρω από το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, που αποτελεί το αγκωνάρι για να ανέβει το λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσει την εξουσία.

Μια παρατήρηση που έχω να κάνω, αφορά τη γλώσσα του κειμένου, όχι πως δε βγαίνει νόημα, αλλά είναι εκτεταμένο, με αρκετούς όρους, ακαταλαβίστικους, για την πλειοψηφία των απλών μελών, των φίλων μας και γενικά την πλειοψηφία των εργαζομένων. Φράσεις όπως: "η δυσκολία αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου" ή "φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας", χρειάζονται ειδική ανάλυση που ο πολύς κόσμος δεν έχει. Επίσης λείπει το ρεζουμέ, το συμπέρασμα, στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, αυτό που στα βιβλία λέμε, χοντρά γράμματα, που τα συγκρατούμε καλύτερα, άνθρωποι με λιγότερες γνώσεις και μπορούμε να τα μεταδώσουμε ευκολότερα στον περίγυρό μας. Δε λέω να λαϊκίζουμε, ούτε να μη διαβάζουμε τα κείμενα, αλλά να μπορούμε και μεις, που έχουμε λιγότερες γνώσεις, να δίνουμε στον περίγυρό μας τις σωστές απαντήσεις πάνω στις θέσεις του Κόμματός μας.

2. Το Κόμμα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για τη συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων, για τη συνεργασία του παγκόσμιου εργατικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η παρατήρησή μου είναι η εξής: Διαβάζουμε στο "Ριζοσπάστη" τις ομιλίες των αντιπροσώπων στην τελευταία συνάντηση στην Αθήνα και πολλές φορές δεν ξέρουμε αν αυτοί που μιλούσαν, είχαν κάποια σχέση με κομμουνιστές. Βλέπουμε στην Ευρώπη Κομμουνιστικά Κόμματα να συμμετέχουν στις κυβερνήσεις χωρών που βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. Που είναι φανατικοί υποστηρικτές της ΟΝΕ και τα χάνουμε. Βέβαια το ΚΚΕ δεν μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά, για το πιο κατά τη γνώμη του είναι κομμουνιστικό κόμμα και ποιο όχι. Πολύ σωστά κάνει που συζητά με όλα. Δεν πρέπει όμως να παίρνει ανοιχτά θέση σε κρίσιμα θέματα, όπως η συμμετοχή (στις σημερινές συνθήκες) σε καπιταλιστικές κυβερνήσεις ή στη φιλοΟΝΕδική προπαγάνδα, ή στην καλλιέργεια ενός δήθεν αντιδεξιού συνασπισμού, που όμως βολεύει μια χαρά τα μονοπώλια; Οταν για τη συμμετοχή οποιουδήποτε, στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, βάζουμε - σωστά - το μοναδικό όρο του αντιιμπεριαλιστή, αντιμονοπωλιακού, δεν πρέπει να βάζουμε ανοιχτά τη γνώμη μας, για τις απόψεις τέτοιων κομμάτων; Πιστεύω ότι οι ξεκάθαρες θέσεις, όχι μόνο, δε θα βλάψουν το παγκόσμιο κίνημα, αλλά θα ευκολύνουν και τις δυνάμεις εκείνες, μέσα σ' αυτά τα κινήματα και κόμματα, που έχουν επαναστατικό προσανατολισμό, για να πάρουν το πάνω χέρι και να στρέψουν τα κόμματα αυτά, στην ταξική κατεύθυνση.

3. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε κάποιες οριστικές απαντήσεις, γύρω από το πρόβλημα, αν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οικοδομούνταν σοσιαλισμός ή όχι. Εγινε στο παρελθόν από το Κόμμα μια μεγάλη συζήτηση και βγήκαν κάποια συμπεράσματα. Στο διάστημα που ακολούθησε, η ζωή ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Στις Θέσεις, σε δύο σημεία, επισημαίνεται η ανάγκη για παραπέρα μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων. Εγώ, χωρίς να παραγνωρίζω την ανάγκη για παραπέρα έρευνα, νομίζω ότι από τώρα πρέπει να διακηρύξουμε ότι:

- Ναι εκεί χτιζόταν σοσιαλισμός! Την εξουσία την είχαν οι εργαζόμενοι! Τα μέσα παραγωγής ήταν στο κράτος! Η οικονομία αναπτυσσόταν σχεδιασμένα! Το βιοτικό επίπεδο του λαού μέσα σε λίγα χρόνια έκανε άλματα! Στέγη, παιδεία, υγεία, μεταφορές ήταν επιτεύγματα πρωτόγνωρα για όλο τον κόσμο! - Ναι πρέπει να μελετηθεί πώς έγινε δυνατή η ανατροπή. Πώς σιγά - σιγά έγινε αποξένωση του λαού, από το κόμμα του.

- Ομως πάει πολύ να γράφονται από πρώην στελέχη, ότι αυτό που χτιζόταν εκεί: δεν ήταν σοσιαλισμός!

Το Κόμμα πρέπει να δώσει οριστική απάντηση.

4. Στις παραμονές των εκλογών, και ενώ όλοι ετοιμαζόμασταν για τη δύσκολη μάχη, μάς ήρθε η κεραμίδα, από τις γνωστές δημοσιεύσεις στον αστικό Τύπο, του τότε βουλευτή Κωστόπουλου. Ο Κωστόπουλος συνέχισε και αργότερα τις δημοσιεύσεις.

Εμείς οι οικοδόμοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, είχαμε καμάρι, που ένα παιδί από μας, έφτασε να γίνει ένα από τα βασικά στελέχη του Κόμματος. Ομως πάνω απ' όλα εκτιμούσαμε, τους αγώνες του και την κομματικότητά του. Φαίνεται όμως ότι ο Κωστόπουλος παρεξήγησε τα πράγματα. Η κομματικότητα και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός πήγαν περίπατο. Εβαλε τον εαυτό του, όχι μόνο πάνω από το Κόμμα, αλλά και κόντρα στο Κόμμα.

Ο καθένας μπορεί να έχει απόψεις. Να τις βάζει στα όργανα, στις συνελεύσεις, στο συνέδριο. Οχι στους αστικούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. Πιστεύω πως έβλαψε το Κόμμα εσκεμμένα.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε, το πρόβλημα Κωστόπουλου και αργότερα του Ντρέκου η ΚΕ, ήταν διστακτικός. Βέβαια πάνω στις εκλογές δεν ανοίγεις μέτωπο, όπως επιδιώκει ο αντίπαλος, αργότερα όμως έπρεπε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και να μην αφήσει περιθώρια στους ψιθυριστές. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, στην κρίση των κομματικών μελών, που είναι δοσμένη, αφού η ζωή επιβεβαιώνει τις θέσεις του Κόμματος. Πολύ μου άρεσε η απάντηση από το σ. Κόφφα.

5. Τη χρονιά που πέρασε, το Κόμμα και η ΠΕΑΕΑ έκαναν πολλές εκδηλώσεις για επετείους πάνω στη δράση του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Αξιόλογες προσπάθειες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, αυτών που τις παρακολούθησαν, ήταν οι ίδιοι οι αγωνιστές, τα άσπρα μαλλιά. Η νεολαία λιγοστή. Δεν ξέρω τι φταίει. Ισως να φταίμε εμείς οι αντιστασιακοί που πολλές φορές κάνουμε σαν να τα ξέρουμε όλα! Μπορεί και άλλοι λόγοι. Γεγονός είναι πως η νεολαία έχει πολλά να ωφεληθεί, από τη μελέτη της ηρωικής εκείνης εποχής. Το σωματείο των "απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης" είναι άμαζο και αν κρίνω από την ομιλία του εκπροσώπου του στο Πεδίον του Αρεως, στις 27 Σεπτέμβρη, στην επέτειο για την ίδρυση του ΕΑΜ, είναι και άσχετο. Το ΕΑΜ, γιορτάζαμε και μάθαμε, για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας από αποτυχημένους εμπόρους στην Οδησσό και για τη μασονική διάρθρωσή της.

6. Στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα επιμέρους μέτωπα. Ενα απ' αυτά και όχι το τελευταίο, είναι το μέτωπο των συνταξιούχων. Πρωταγωνιστεί και εδώ η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, αφού όλοι πια οι αγωνιστές είναι συνταξιούχοι. Δυστυχώς πολλοί υποτιμούν αυτόν τον αγώνα και ή δε συμμετέχουν ή έχουν πολύ μικρή συμμετοχή. Σύντροφοι συνταξιούχοι! Το δικό μας μέτωπο είναι αυτός αγώνας! Το παράδειγμά μας βοηθάει και άλλους κλάδους να μπουν στον αγώνα. Μην περιμένετε να δείτε στην τηλεόραση αν ήμασταν πολλοί! Μέσα όλοι στον αγώνα που έχει και αποτελέσματα.

7. Θα τελειώσω με λίγα λόγια για τον "902 TV". Χωρίς αμφιβολία έχει κάνει σημαντικές προόδους. Ειδικά το βραδινό δελτίο. Ομως τα ρεπορτάζ του πολλές φορές φαντάζουν ψεύτικα. Ενας συντάκτης υπογράφει δυο και τρία ρεπορτάζ με κάποιες κονσερβαρισμένες εικόνες από το παρελθόν, χιλιοειδωμένες και πολλές φορές και λαθεμένες (σε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, που αφορούσε προσφυγικά σπίτια στην Πανόρμου, εμείς βλέπαμε τις προσφυγικές πολυκατοικίες στον Παναθηναϊκό). Μιλάμε για αγροτικές κινητοποιήσεις το 2000 και μάς δείχνουν τη «Βιοκαρπέτ». Γίνεται εκδήλωση για την ειρήνη σε κάποιες περιοχές και μεις βλέπουμε τη Μαραθώνια πορεία. Θα μου πείτε πού να βρούμε τόσα λεφτά να παρακολουθούμε με συνεργεία όλες τις εκδηλώσεις; Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που ζητάει λύση. Γνώμη μου είναι που οι κομματικές οργανώσεις, στις πρωτεύουσες των νομών, να εφοδιαστούν με απλές κάμερες τηλεόρασης να τις χρεώσουν σε κάποιον σύντροφο, ο οποίος θα μαγνητοσκοπεί τη συγκέντρωση ή την πορεία και την άλλη μέρα η κασέτα να φτάνει στο σταθμό για προβολή. Η αλήθεια και η αμεσότητα πρέπει να είναι φανερή σε όλες τις ειδήσεις και μην ξεχνάμε. Ο Βιδάλης για να γράψει την αλήθεια, πήγε στη Θεσσαλία αψηφώντας τον κίνδυνο, όπου και τον σκότωσε ο Σούρλας.

Με αυτά που γράφω δε μηδενίζω όπως αναφέρω και παραπάνω τη θετική γενικά εικόνα, από τον άλλο όπως λέμε, σταθμό.

Τελειώνω με τη δήλωση ότι οι Θέσεις για το 16ο Συνέδριο είναι σωστές και περιμένω το ίδιο το συνέδριο να τις επεξεργαστεί παραπέρα.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΣ
ΚΟΒ Αμπελοκήπων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ