Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΣΕ
«Προβληματικό» το δικαστικό «σύστημα» του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο...

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες την ώρα συλλήψεων

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες την ώρα συλλήψεων
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μερικά από τα πιο χτυπητά προβλήματα του υποτυπώδους «δικαστικού συστήματος» που έχει στήσει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΕ, το παρόν «ποινικό και δικαστικό σύστημα» της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο διακρίνεται από σοβαρότατες ελλείψεις, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων αλλά και συνιστούν χοντρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι την πλήρη εφαρμογή των διεθνών στάνταρντ αναφορικά με το ποινικό και δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο... Υπάρχει ακόμη πολύ δουλιά», δήλωσε χτες με κάθε διακριτικότητα ο Ρολφ Βέλμπερτς, διευθυντής του ΟΑΣΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τάξη του Νόμου στο Κοσσυφοπέδιο δίνοντας αμέσως μετά στη δημοσιότητα την έκθεση - καταπέλτη, όπου στην περίοδο Φλεβάρης - Ιούλης του τρέχοντος έτους, μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

-Το κλίμα εθνικών εχθροτήτων και βίας αντανακλάται στο ποινικό και δικαστικό σύστημα με θύματα, ως επί το πλείστον, τους Κοσσοβάρους Σέρβους.

-Πολύ πιο συχνά πέφτουν θύματα μεροληπτικής και άδικης αντιμετώπισης νεαροί που συλλαμβάνονται για πλημμελήματα και εντούτοις κρατούνται για μακρύ χρονικό διάστημα σε κρατητήρια με εγκληματίες, δίχως να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

-Ορισμένα δικαστήρια απέτυχαν να εξετάσουν και να αποδώσουν ευθύνες και ποινές στους δράστες σεξουαλικής βίας.

Η άμεσα «θιγόμενη» από τις παραπάνω διαπιστώσεις Σίλβι Παντζ (επικεφαλής δικαστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) δε φάνηκε να κατανοεί το γενικότερο πρόβλημα, αρκούμενη να δηλώσει πως...«θα αξιοποιήσει την έκθεση στο μέλλον ως εργαλείο δουλιάς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ