Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
52η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ
«Τοπίο στην ομίχλη» η έκθεση του 2001

(Της απεσταλμένης μας ΑΡΙΣΤΟΥΛΑΣ ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).-

«Νέοι δρόμοι για την Ιθάκη». Αυτό θα είναι το «έμβλημα» του ελληνικού βιβλίου στην 53ης Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης τον Οκτώβρη του 2001, οπότε τιμώμενη χώρα της έκθεσης θα είναι η Ελλάδα. Ομως, το ελληνικό βιβλίο ως «Οδυσσέας» βαδίζει προς αυτή την «Ιθάκη» ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της άγριας και σ' αυτόν τον τομέα καπιταλιστικής αγοράς, τους νόμους της οποίας ορίζουν τα πολυεθνικά τραστ του βιβλίου - κύρια του ηλεκτρονικού. Παλεύει με τη «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη», δηλαδή με τους πολιτικούς και οικονομικούς «διευθυντές» της ΕΕ και μάλιστα με απροσδιόριστο ακόμη το οικονομικό «σκαρί» του, ώστε να μπορέσει να έχει πραγματικό όφελος από την «τιμητική» παρουσία του στην έκθεση του 2001.

«Αγνωστος Χ» έμειναν, λοιπόν, και το συνολικό και τα επιμέρους κονδύλια που θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική παρουσία στην έκθεση του 2001, από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Κέντρο Τύπου της Εκθεσης, προς τους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους, αναφορικά με την παρουσία μας το 2001 ο υπουργός Πολιτισμού, Θόδωρος Πάγκαλος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 2001, Γιώργος Ρωμαίος. Εκτός από τη «θολή» πρόθεση της κυβέρνησης, το «θολό» πρόγραμμα των 30 περίπου ζωντανών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιούνται στο εθνικό ελληνικό περίπτερο, «θολό» παραμένει και το αν θα παραχωρηθεί δωρεάν από τους Γερμανούς το νέο κτίριο που χτίζεται (5.000 τ.μ.) και το οποίο «θα» στεγάσει το ελληνικό περίπτερο. Επόμενα άγνωστο παραμένει και το πόσο θα κοστίσει η διαμόρφωσή του, η διακόσμησή του πιθανόν με μεγάλων διαστάσεων σύγχρονα ελληνικά έργα τέχνης και οι διάφορες «εγκαταστάσεις» του εντός κι εκτός κτιρίου.

Από τις δηλώσεις των Θ. Πάγκαλου και Γ. Ρωμαίου προέκυψαν τα εξής: Εκτός από το εθνικό περίπτερο, η ΠΟΕΒ (φορέας των εκδοτών) θα αναλάβει το δικό τους εμπορικό περίπτερο, στο χώρο 9, όπου στεγάζεται το φετινό ελληνικό περίπτερο και τα ιδιωτικά περίπτερα 19 εκδοτών. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα αναλάβει την παρουσίαση 50 περίπου συγγραφέων μας (άγνωστο ποιοι θα είναι) και την προβολή του έργου τους (σ.σ. ως προς το πόσες μεταφράσεις ελληνικών έργων στα γερμανικά θα γίνουν... ουδέν συγκεκριμένο). Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού θα αναλάβει την ανεύρεση χώρων για τις 15 «βασικές» εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Φραγκφούρτης. Ξένα πολιτιστικά ινστιτούτα θα αναλάβουν την προβολή Ελλήνων συγγραφέων της διασποράς.

Ο τομέας των εκδηλώσεων που είναι πιο συγκεκριμένος είναι των εκθέσεων σε διάφορα κτίρια της πόλης. Πρόκειται για τις εκθέσεις: «Απαρχές και νέο ξεκίνημα. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του 20ού αιώνα στο πνεύμα της ελληνικής τέχνης» (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φραγκφούρτης). «Οι Ελληνες στις όχθες του Mainz» (Ιστορικό Μουσείο). Η έκθεση αυτή θα συνοδευτεί και με θεατρικές, μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Εκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Αθηνών, της Συλλογής Βελιμέζη (Μουσείο Μπενάκη). Εκθεση για τον Γ. Σεφέρη (Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Φραγκφούρτης), Ελληνικών Γραμματοσήμων (Μουσείο Φιλοτελισμού), αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο και φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Αρχαιολογικές εκθέσεις («Η αρχή της γραφής» και «Μια σκηνή για το Διόνυσο», η οποία θα συνοδευτεί και από ερμηνείες αρχαίου δράματος και έκθεση κοστουμιών, φωτογραφιών και βίντεο από παραστάσεις).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ