Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Στο στόχαστρο τα τεχνάσματα των τραπεζών

Μηνύσεις κατά τραπεζών με τη στήριξη επαγγελματικών οργανώσεων

Τα«τοκοτεχνάσματα» των τραπεζών μπαίνουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι δανειολήπτες προχωρούν σε κατάθεση μηνύσεων για τοκογλυφία κατά τραπεζών αλλά και κατά των αρμόδιων νομισματικών αρχών. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Την 1η του Νοέμβρη τελειώνει η προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών που είχε ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε, καθώς, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, η συγκεκριμένη ρύθμιση - κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών - εξαιρούσε το 90% των ενδιαφερομένων. Η Ενωση Ξενοδόχων παρουσίασε επιστολή τράπεζας σε δανειολήπτη, όπου αναφερόταν ότι η αποπληρωμή του χρέους με τη νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια ήταν ασύμφορη και περισσότερο επαχθής.

Οι πρώτες μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές κατατίθενται σήμερα και οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας αναμένουν να αποτελέσουν γνώμονα για ανάλογες μηνύσεις από ενδιαφερόμενους. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αποκαλύφθηκαν ορισμένες πτυχές των τεχνασμάτων, που μετέρχονται οι τραπεζίτες, και σε αυτές στηρίζονται οι μηνύσεις. Ειδικότερα:

Ορισμένες τράπεζες υπολογίζουν με διαφορετικό τρόπο τους τόκους για καταθέσεις και χορηγήσεις. Στην περίπτωση των καταθέσεων χρησιμοποιούν για βάση το ημερολογιακό έτος, τις 360 μέρες, ενώ για τα δάνεια τις 365 μέρες. Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά - κατά τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών - προσαυξάνουν, σύμφωνα με τη μήνυση, τους τόκους των δανειοληπτών με περίπου 1,4%, γεγονός που αυξάνει με πολλά δισ. δραχμές τα ετήσια κέρδη των τραπεζών. Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται σε βάρος της Εμπορικής Τράπεζας και των υπευθύνων της, ενώ για το συγκεκριμένο λόγο μηνύεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Επίσης, με δυο μέτρα και σταθμά υπολογίζονται οι ημερομηνίες έναρξης των τοκοφόρων περιόδων, καθώς οι αναλήψεις από τις τράπεζες τοκίζονται την ίδια μέρα ενώ οι καταβολές από την επόμενη εργάσιμη μέρα.

Μηνυτήριες αναφορές κατατίθενται σε βάρος των σημερινών και των προηγούμενων διοικητών της Γενικής Τράπεζας και της Eurobank (για την Τράπεζα Κρήτης που έχει απορροφήσει) για πράξεις που φέρονται να αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις για τοκογλυφία, ενώ καταγγέλλεται και ο ρόλος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που φέρεται να μην τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας. Η Ενωση Δανειοληπτών παρουσίασε χτες κατάλογο με 25 αιτήματα για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών, όπου μεταξύ άλλων ζητείται η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ